Exodul medicilor constănțeni spre privat

CE DOCTORI AU MAI RĂMAS ÎN SPITALUL JUDEȚEAN?

8671
15

Articole de la același autor

În contextul în care spitalele publice au probleme în privința condițiilor și a aparaturii medicale, pe piața constănțeană apar din ce în ce mai multe clinici și spitale private, cu dotări și tratamente de ultimă generație, dar cu tarife pe măsură. Ca pacient,

către ce servicii vă îndreptați? Considerați că serviciile medicale private sunt accesibile?

Preferați să achitați o factură mai consis-tentă și să beneficiați de tratament pe măsură sau mergeți într-un spital de stat, unde, pentru fiecare pas pe care-l faci, ești "taxat" la buzunare?

Avantajele și dezavantajele ambelor sisteme sunt resimțite de pacienți și de medici, motiv pentru care, multe dintre cadrele cu o experiență de peste 20 de ani în sistemul de stat, au ales să își desfășoare activitatea în clinici medicale private.

"Dar cu lista de medicamente cumpărate la spital de pacienți ce facem? Că ăștia dau pe chichițe de hârtie și te trimit ca pe ultimul om la farmacie, sictiriții ăștia din spital. Și mai au și pretenția că sunt specialiști. Ar trebui făcută ordine în spitale la Constanța ca să plece șpagagii", ne scrie un constănțean. Un altul susține că ar fi greșit să pornim de la premiza că la privat asistența medicală e întotdeauna de calitate și direct proporțională cu sumele plătite. "Aceiași medici scârbiți și insensibili față de nevoile pacienților se regăsesc în această dualitate imorală", spune acesta.

Cât privește serviciile medicale, pacienții constănțeni susțin că ar trebui să beneficieze de ele de fiecare dată când au nevoie, fără să scoată bani în plus din buzunar, dat fiind faptul că sunt asigurați.

"Lipsurile din sistemul public m-au determinat să plec"

Cadre medicale cu experiență, care au lucrat ani de zile în sistemul public, au ales să profeseze în privat. Acestea susțin că diferențele dintre cele două sisteme sunt uriașe.

"Este o opțiune personală, însă având experiența spitalului public, cunoscând toate lipsurile, programul de lucru extrem de încărcat, înghesuiala de la ușile cabinetelor medicale sunt doar câteva dintre motivele pentru care nu m-aș întoarce. În viziunea personală, trebuie respectată intimitatea pacienților încă din zona de așteptare și până la tratament, iar aici este vorba și despre cum te organizezi și cum eficientizezi activitatea. În sistemul privat, pe lângă condiții, un medic are un program mai bine organizat", a declarat, pentru Cuget Liber, dr. Dana Pleș, medic primar oncolog, directorul medical al Spitalului Privat ISIS.

Sistemul public are nevoie de "resuscitare"

Dr. Vasile Sârbu, medic chirurg, fost șef al secției de chirurgie în Spitalul Județean Constanța, tratează pacienții care ajung în Spitalul Municipal Mangalia, dar și pe cei din cadrul Clinicii private de chirurgie Medstar 2000. Acesta susține că sistemul de stat are nevoie de "resuscitare urgentă".

"Distrugerea sistemului public de sănătate reprezintă cea mai mare gafă a momentului, soldată cu adevărate drame. Susțin aceste lucruri pentru că nu putem să nu ne întrebăm unde mai pot merge bunicii sau părinții să se trateze, dacă îi doare coloana sau dacă au probleme cardiace. Sunt pacienți care au cotizat toată viața la sistemul de sănătate, iar acum sunt trimiși de la un cabinet la altul. În condițiile în care, ajunși la policlinică pentru un consult primesc patru adrese diferite de la cabinete private să ajungă să se trateze pe bani, nu putem să nu atragem atenția asupra problemelor din sistem. Cât privește sistemul privat, desigur că recunosc necesitatea acestuia, mai ales că, în acest fel, medicina face salturi uriașe către performanță, însă susțin sistemul de stat pentru acei pacienți care nu au bani să dea la privat. De fapt, zona privată este pentru oamenii cu bani, care vor confort și care își permit să plătească de trei ori prețul unei endoscopii", a declarat, pentru Cuget Liber, dr. Vasile Sârbu, medic primar chirurg.

"Nu plec din spital pentru că vreau să îmi ajut pacienții"

Dr. Azis Olgun, de profesie medic specialist urolog, face parte din generația mai tânără de medici, care, deși are posibilitatea să lucreze în două dintre cele mai moderne clinici private din Constanța, în cele mai bune condiții, nu a renunțat să își continue activitatea și la Spitalul Județean.

"Am rămas în spitalul de stat pentru că vreau să îmi ajut pacienții. Pentru că știu că sunt oameni care nu și-ar permite niciodată să se trateze la privat și pentru că, în definitiv, pentru asta am făcut medicina: să ajut!

Nu ne putem da după deget! În privat, suntem mult mai bine plătiți, apreciați și lucrăm cu aparatură adecvată. La stat, deși s-au renovat spitalele, eu nu am auzit să se fi cumpărat aparate noi pentru a face tratamentele. Investițiile sunt aproape nule", a declarat medicul.

Pe de altă parte, sunt și medici care, prin prisma specialității pe care și-au ales-o, sunt "legați" de spitalele publice. Un exemplu în acest sens este medicul Dan Pletea, specialist în urgențe la Spitalul Municipal Med-gidia. "Mi-am ales o specialitate care nu-mi permite să plec din spital. De altfel, chiar dacă nu avem cele mai bune condiții, trebuie spus că niciun spital sau clinică privată din Constanța nu dispune de aparatura necesară pentru a rezolva urgențele medicale complexe. Singura variantă ar fi să plec în străinătate, însă sunt alte aspecte personale care mă rețin în țară", a declarat medicul.

Secția de ginecologie a rămas pe mâna câtorva specialiști

După înființarea celor două mari spitale private de obstetrică - ginecologie din Constanța, medicii Ion Marius Rușa (Euromaterna) și Mohamed Zaher (ISIS), fondatorii celor două unități sanitare private, au luat cu ei aproape tot personalul medical din cadrul secției de ginecologie a Spitalului Județean Constanța, de la medici la asistente. Din aceeași secție de ginecologie au plecat și dr. Dan Raica, Viorel Cristurean, Răzvan Stanca, soții Ioana și Ion Sebastian Luțescu.

Singurii medici cu renume care mai au gărzi la Județean sunt dr. Vlad Tica, Cezar Irimia, Victorian Păștilă.

v v 

Printre cadrele medicale care au plecat din Spitalul Județean Constanța și lucrează în clinici private sunt dr. Eugen Dumitru, medic primar gastroenterolog, dr. Florian Stoian, medic primar medicină internă,specialist cardiologie, dr. Vasile Sârbu, medic primar chirurg, dr. Dan Călin Vișinescu, medic primar oncolog, dr. Lazăr Monica, medic oncolog, Teodora Bucur, medic primar neonatolog, dr. Raluca Pasăre(Melihov), medic chirurg, dr. Victor Loghin, medic primar O.R.L.-ist.

În acest context, pacienții aproape că nici nu mai au dreptul să aleagă, având în vedere că, deși plătesc contribuțiile la sănătate, sunt "plimbați" de la un spital la altul pentru a be-neficia de tratament. 

Comentează știrea

15 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 
dr akon
24 iunie 2014
Medicina incotro?

Iata ca ce vedeam in primele telenovele si filme turcesti de dupa anii '90 se intampla si la noi,mai incet desigur.Cine are posibilitati sau asigurari va merge in privat poate,dar afara nicidecum la Constanta.Oricum cel mai bun doctor din Constanta este trenul spre Bucuresti

Mariana
24 iunie 2014
Dr. Azis Olgun

Dl doctor mi-a salvat tatal. Multumesc!

Răspuns la: Medicina incotro?
Adăugat de : dr akon, 24 iunie 2014
Iata ca ce vedeam in primele telenovele si filme turcesti de dupa anii '90 se intampla si la noi,mai incet desigur.Cine are posibilitati sau...
Dorel
24 iunie 2014
Întrebare de nota 10+

Au rămas doctorii f. în vârstă, cei care nu știu nici-o limbă străină și proștii.

Diana
24 iunie 2014
medici

Ca la Constanta, nicaieri! Normal ca au plecat medicii buni si au intrat toate slugile domnului Capatana, ca doar le-a promis cate un ciolanel. Dar altfel ingheata apele pe ei si ii zic saru-ma cand ii cheama la "discutii". Sunt niste sclavi pe plantatia astuia si a CJC, ca doar stim cu totii de unde isi primeste "conducerea" papica. S-au vandut pe nimic si au adus in ultimul hal spitalul care alta data functionaa cu medici adevarati si cu manageri de onoare, capabili sa faca singuri treaba , nu sa pupe curu. Iar noi, vesnicii contribuabili, o sa ne varam undeva anii de plati la stat, ca nu primim nici o aspirina, dar servicii de spital.

Radu Andrei
25 iunie 2014
Spagarii cu policlinici private

Cu domnul doctor Ion Marius Rusa a nascut sotia mea in Spitalul Jud.Cta acum 8 ani ,atunci cand domnul mai avea garzi pe acolo.Imi amintesc ca iam dat 300 de euro spaga.Daca asa a facut Euromaterna calitatea lui medic are de suferit rau din punctul meu de vedere.Dupa domnul doctor au plecat si ceilalti spagari.Imi amintesc ca in total cheltuiala mea a fost de 600 de euro prin spitalul de stat.

Adriana
25 iunie 2014
medicii constanteni

nu este vorba de dat sau nu spaga.. este vorba de cum trateaza pacientul fie in sistem de stat, fie in privat !!! multi sunt in ambele sisteme si problema este ca nu si mai fac treaba bine niciunde !!!! asta tine de calitatea omului , profesionism, in speta de meseria de medic cu toate rigorile ei!! Situatia o cunoastem….care va sunt propunerile si ce face sa schimbam starea de fapt ?!?!? Stim f bine ce se intampla dar privim pasiv?!?! ne lamentam doar`?!?!? de ce nu ia atitudine fiecare la momentul potrivit..??!?!?!? Cu cat indraznim sa spunem lucrurilor pe fata cu atat medicii nostrii vor cobora din varful muntelui `Olimp, ii vom aduce cu picioarele pe pamnat si POATE LE VOM TREZI CONSTIINTA , LE VOM ARATA CA PROFESIA LOR ESTE IN FOLOSUL PACIENTULUI IN PRIMUL RAND SI APOI…A BANULUI !!!!(ochiul dracului). II platim dar sa-si faca meseria cu dedicatie si constiinta!

nike free run 6.0
24 iulie 2014
nike free run 6.0

coach outlet [url=http://www.coachpurses2014.com][b]coach outlet[/b][/url] coach purses outlet [url=http://www.coachpurses2014.com][b]coach purses outlet[/b][/url] nike free run 6.0 http://www.nikefreerun6.com

ray ban outlet
27 iulie 2014
ray ban outlet

coach outlet [url=http://coachoutletonline.esthenature.com][b]coach outlet[/b][/url] http://coachoutletonline.esthenature.com coach factory outlet online [url=http://coachoutletonline.esthenature.com][b]coach factory outlet online[/b][/url] http://coachoutletonline.esthenature.com ray ban outlet

coach purses
27 iulie 2014
coach purses

coach factory [url=http://www.coachfactory-2014.com][b]coach factory[/b][/url] coach factory outlet [url=http://www.coachfactory-2014.com][b]coach factory outlet[/b][/url] coach purses

Coach Outlet
9 august 2014
Coach Outlet

[url=http://co.slcolibrary.org/libraries/coach.cfm][b]Coach Outlet Online store[/b][/url] [url=http://www.alkaliiketours.com/stats/Michael_Kors.html][b]Michael Kors Outlet Store[/b][/url] [url=http://www.aussieholdempoker.com.au/images/Michael_Kors.cfm][b]Michael Kors Dresses[/b][/url] Coach Outlet

15 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 

Articole pe aceeași temă

Duminică, 22 Iunie 2014
Stire din Sănătate : Doliu în medicina constănțeană
Sâmbătă, 14 Iunie 2014
Stire din Cetățenești : De ce ne ia  cu amețeală
Pagina a fost generata in 0.5716 secunde