Ce este varicela și cât de gravă poate fi pentru nou născuți și copii

19883
Ce este varicela și cât de gravă poate fi pentru nou născuți și copii - varicela-1351889177.jpg
Varicela sau vărsatul de vânt cum este cunoscută în popor este o boală contagioasă care se transmite extrem de ușor. Boala este mai frecventă la copiii cu vârste cuprinse între doi și paisprezece ani, iar sezoanele în care are o prevalență mai mare sunt primăvara și iarna. Fiind o afecțiune extrem de contagioasă, persoanele bolnave necesită carantina de cel puțin șase zile

de la apariția erupției.

Sursa de varicelă o constituie în primul rând persoanele care au căpătat virusul varicelozesterian, virus care produce și zona zoster. La copii, simptomele care apar sunt inițial minore și se manifestă prin dureri de cap, febră, vărsături, și poate dura între 7 și 10 zile. După acest interval apar noi elemente eruptive, adică niște pete de culoa-re roșie, care în câteva ore se umplu cu lichid. În perioada eruptivă, care durează 7-10 zile, erupția apare mai întâi pe corp unde domină, apoi pe față și mem-bre fiind însoțită de febră și mâncărime, cu aspect de vezicule comparate cu picătura de rouă. Erupția poate apărea și pe palme, pielea capului și chiar în gură. "În evoluția normală, dacă vezicula nu e ruptă, se deprimă, conținutul ei lichid se concentrează formân-

du-se în final o crustă. Stadiul de cruste durează între 10-20 de zile. Dacă nu sunt infectate, ele nu lasă cicatrici", a explicat dr. Teodora Bucur, medic primar neonatologie-pediatrie, pentru Ghidul Medical Spitalul ISIS.

Complicațiile varicelei sunt rare și pot fi determinate de suprainfecția bacteriană a veziculelor. Alte complicații care sunt însă mult mai severe sunt meningo-encefalita sau penumonia.

Tratamentul presupune medicamente, dar și repaus

Deși în cazul copiilor izolarea este aproape imposibilă, ea este necesară pentru că boala este contagioasă. Tratamentul poate fi administrat la domiciliu și presu-pune, pe lângă igiena pielii și a mucoaselor cu ajutorul talcului și a alcoolului mentolat, repaus la pat. De reținut este că un bolnav de varicelă nu poate face baie generală decât după căderea crustelor. Doar cazurile grave în care apar și complicațiile necesită spitalizarea. Formele ușoare de boală sunt mai ales tratate prin prevenirea suprainfecției bacteriene. Prevenirea se poate face prin imunizarea copiilor sau prin imunizarea cu imunoglobuline specifice varicelei, care se administrează încă din primele zile de la infectare.

În sarcină, poate produce malformații

Dacă apare în primul trimestru de sarcină, varicela poate produce malformații fetale sau o evoluție severă a bolii pentru viitoarea mamă. Cel mai mare risc pentru defectele congenitale sunt atunci când mama se îmbolnăvește de varicelă când sarcina are între 7 și 20 de săptămâni. Riscul pentru malformații congenitale datorate infecției variceloase în primul trimestru de sarcină este foarte mic.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 03 Noiembrie 2012
Stire din Diverse : Rețete pentru pici: plăcintă de dovleac
Sâmbătă, 27 Octombrie 2012
Stire din Diverse : Plăcintă cu gutui
Pagina a fost generata in 0.5138 secunde