Ce pot face gravidele dacă suferă de hemoroizi în timpul sarcinii
Articole de la același autor
Datorită modificărilor hormonale, a abdomenului mărit și a greutății bebelușului, venele din zona inghinală sunt comprimate, iar întoarcerea sângelui venos la inimă este mai lentă și mai puțin eficientă. În același timp, presiunea exer-citată de capul copilului deter- mină dilatarea venelor din jurul anusului. Acest lucru, împreună cu staza venoasă, adică încetinirea circulației de la nivelul zonei in-ferioare a corpului și a creșterii debitului sangvin în sarcină, poate duce la acumularea de lichid în exces, umflarea și inflamarea venelor din jurul anusului sau a rectului inferior (ultima parte a intestinului gros care conduce la anus), așadar la apariția hemoroizilor.
Cum se manifestă
În funcție de nivelul la care apar, putem vorbi despre hemoroizi externi și hemoroizi interni.
"Hemoroizii externi se dezvoltă sub pielea din jurul anusului și sunt vizibili. Este vorba despre venele acoperite de piele, care s-au inflamat și au culoarea albastră. În hemo- roizii externi se pot forma tromboze (cheaguri de sânge) care pot provoca sângerări, edem dureros sau nodul dur în jurul anusului. Când cheagul de sânge se dizolvă, rămâne pielea în exces, care se poate irita sau provoca mâncărime, deoarece pielea din zona afectată de hemoroizi este foarte sensibilă. Hemoroizii interni care se situează și se dezvoltă în rectul inferior nu sunt vizibili și, de obicei, nu sunt dureroși. Aceștia dau senzația că rectul este plin, iar efortul de a elimina materiile fecale determină prolapsul (ieșirea în exterior) și sângerarea nedureroasă a acestor hemoroizi. Cei mai mulți hemoroizi se retrag înapoi în interiorul rectului, dar forma gravă de prolaps poate fi exteriorizată permanent, provoacă durere și necesită tratament", explică dr. Mohamed Zaher, specialist în obstetrică-ginecologie, managerul Spitalului privat ISIS din Constanța. Primele simptome care apar în caz de hemoroizi sunt disconfortul local, senzația de sensibilitate, mâncărime, arsură sau chiar durere, sângerări anale. Netratați, acești hemoroizi se pot mări, devin foarte dureroși și pot duce la alte com-plicații, precum fisuri anale însoțite de dureri și sângerări însemnate și abcese anale, adică pungi de puroi la nivelul anusului.
Ce este de făcut
Pentru a ameliora dezvoltarea hemoroizilor, este bine să ții cont de următoarele sfaturi:
Evită constipația, deoarece dificultatea în golirea intestinului amplifică greutatea exercitată pe venele din jurul anusului. Pentru acest lucru, asigură-te că te hidratezi corespunzător și incluzi în dieta ta zilnică cereale, fructe și legume. Acestea conțin fibre care sunt foarte importante în accelerarea digestiei și în evitarea constipației și a hemoroizilor. Atenție, însă, deoarece prea multe fibre pot determina tulburări digestive și pot interfera cu absorbția sărurilor minerale esențiale, cum ar fi fierul și calciul. Dacă dieta ta zilnică include fructe, legume cereale și făinoase din făină integrală, nu ai nevoie de surse suplimentare de fibre.
Evită sedentarismul dacă nu există alte complicații în sarcină care să te oblige la repaus, fii activă pentru a-ți îmbunătății circulația, fă exerciții fizice ușoare, evită să stai prea mult timp în picioare sau poziția șezândă fără să te miști un timp îndelungat și efortul abdominal excesiv.
Pentru evitarea hemoroizilor, poți face de mai multe ori pe zi exerciții pentru perineu (exercițiile Kegel, masaj perineal). Aceste exerciții stimulează circulația sanguină în zona rectală și întăresc mușchii din jurul anusului pentru ca șansele dezvoltării hemoroizilor să scadă. De asemenea, exercițiile Kegel și masajul perineal contribuie la consolidarea și tonifierea muscu-laturii din jurul vaginului și uretrei, ajutând organismul să se refacă după naștere.