De ce sunt pisicile "dușmanii" femeilor gravide

757
5
De ce sunt pisicile

Articole de la același autor

Toxoplasmoza este o infecție cauzată de un mic parazit numit "Toxoplasma gondii" care, în mod normal, nu afectează oamenii. Pisicile sunt adesea purtătoare de toxoplasmoză, în special cele care trăiesc în aer liber și mănâncă carne crudă de șobolan. Toxo-plasmoza poate apărea la oameni prin intermediul apei sau a mâncării contaminate cu materii fecale ale pisicilor. 

La gravide, acest parazit poate produce malformații grave ale fătului sau chiar decesul acestuia înainte de naștere.

"Scăpați" de pisică pentru a evita riscurile

Fiind purtătoare ale acestui parazit, pisicile care stau pe lângă femeile gravide, devin un adevărat pericol, spun specialiștii. Infecția se manifestă ca o gripă, cu glande mărite de volum în orofaringe, iar majoritatea persoanelor nici nu sunt conștiente că au avut toxoplasmoză. "O infecție în timpul sarcinii poate fi foarte gravă pentru bebelușul nenăscut, provocând uneori malformații congenitale sau chiar deces fetal. De aceea este recomandat ca înainte sau imediat ce ai aflat că ești însărcinată, să faci un test de sânge pentru a afla dacă ai anticorpi în urma unei infecții anterioare și astfel nu te vei îmbolnăvi de toxoplasmoză în timpul sarcinii.

În multe dintre cazuri se recomandă ca pacientele gravide să renunțe la necuvântătoare pentru a evita riscul îmbolnăvirii. Dacă nu vor totuși să scape de pisică, trebuie să respecte niște reguli clare de igienă", explică dr. Mohamed Zaher, specialist obstetrică-ginecologie, managerul Spitalului privat ISIS.

Cele mai frecvente moduri de transmitere sunt:

- Ingestia de ouă: o persoană poate fi infectată prin atingerea oricărui obiect care a venit în contact cu materiile fecale ale unei pisici infectate, cum ar fi atunci când este curățat vasul cu nisip al pisicii, grădinărit, prin alimente contaminate cum sunt legumele nespălate sau prin intermediul mâinilor murdare.

- Consumul de carne infestată: parazitul poate infesta intestinele umane dacă produsul din carne nu a fost înghețat înainte de preparare sau nu a fost preparat termic suficient.

Toxoplasmoza poate duce și la pierderea sarcinii!

Infecția cu toxoplasmoză poate afecta sarcina, mai ales în al doilea trimestru de sarcină, când riscul pierderii sarcinii este extrem de crescut. "Trebuie știut faptul că numai la 30-40% dintre femeile care fac toxoplasmoză în timpul sarcinii, infecția trece la copilul nenăscut. Riscul se pare că este corelat cu perioada din sarcină la care gravida contractează boala. Riscul este mai mare în cel de-al treilea trimestru fiind de aproximativ 70%, în timp ce în prima perioadă a sarcinii doar 15% dintre copii vor fi infectați. Toxoplasmoza poate duce la pierderea sarcinii, sarcina prelungită sau probleme de creștere, orbire, leziuni cerebrale, epilepsie sau surditate.

Dacă se descoperă că o femeie are toxoplasmoză în timpul sarcinii, i se va face o ecografie pentru a identifica semnele de infecție la copil. După 20 de săptămâni de gestație, i se va face un test definitiv, cordocenteza. Acest test presupune recoltarea unei probe de sânge din cordonul ombilical", completează medicul Zaher.

Ce reguli trebuie să respecte gravidele pentru a se proteja:

- carnea trebuie foarte bine gătită

- carnea crudă trebuie să fie păstrată separat de cea gătită.

- ustensilele de bucătărie care au fost folosite pentru pregătirea cărnii crude trebuie bine igienizate.

- trebuie evitat contactul cu vasul de mâncare al pisicii și chiar cu animalul în sine, fără ca gravida să se protejeze cu mănuși.

Comentează știrea

admirator
23 martie 2013
da, grav

dar vad ca de la o perioada cainii nu mai transmit nici o boala; nu au nici un parazit macro sau microscopic... mai ales maidanezii... doar pisicutgele, saracele, sunt vectori purtatori de boli! Totusi, e bine de stiut ca pisicutele doar transmit unii microbe, nu musca, precum cainii... si mai e de stiut ca sobolani maninca doar pisicutele needucate dar si... maidanezii... ati devenit mincinosi pe fata! Ordin de la USL? A reaparut cenzura presei? "Democratie originala"...

Mancare la pisicute
23 martie 2013
Ce ne facem fetelor ?

Ati afirmat ca Toxoplasma gondii "nu afecteaza oamenii" Eu zic sa mai studiati.Aflati cum se manifesta toxoplasmoza la "oamenii" infectati pentru tot restul vietii.Ramane in schimb o alta problema.Ce ne facem cu praful trotuarelor ridicat de vant.Trotuarele sunt murdare,sunt pline cu excrementele sutelor de caini si pisici.Praful asta il inghitim sau se depune pe alimentele din casa,din magazine etc. Ce ne facem fetelor ? Poate ne lamureste noua lege a pesedistilor,poate ne lamureste un iubaret de animale,poate stie Mazare si de ce nu,poate ne explica Brigitte Bardot.In plus,sunt obligat sa mai platesc si 120lei/an(taxa de habitat) ca sa primesc dreptul european la infectie.

Andreea Nastase
23 martie 2013
da,grav

Cred ca sunteti doar dezinformat. Faptul ca articolul contine recomandari vizavi de o boala care poate fi transmisa femeilor gravide, nu inseamna ca are vreun fel de legatura cu POLITICA!!Aceasta este o pagina destinata sanatatii.

Răspuns la: da, grav
Adăugat de : admirator, 23 martie 2013
dar vad ca de la o perioada cainii nu mai transmit nici o boala; nu au nici un parazit macro sau microscopic... mai ales maidanezii... doar...
Andreea Nastase
23 martie 2013
toxoplasmoza

Toxoplasmoza nu afecteaza oamenii care nu sunt infectati. Cred ca informatia este destul de explicita.

Răspuns la: Ce ne facem fetelor ?
Adăugat de : Mancare la pisicute, 23 martie 2013
Ati afirmat ca Toxoplasma gondii "nu afecteaza oamenii" Eu zic sa mai studiati.Aflati cum se manifesta toxoplasmoza la "oamenii" infectati pentru...
Roxie
20 ianuarie 2015
Dezinformare

oamenii se imbolnavesc in 2 feluri, prin consumul carnii insuficinet preparata termic, salamuri crud uscate, carne in sange etc intrucat orice animal cu sange cald poate face boala. a doua modalitate de imbolnavire e de a inghiti oochisturi de toxoplasma (nu oua!) din materiile fecale ale pisicii iar pisica deparazitata nu transmite nimic. In cazul in care o pisica e infectata prin consum carne cruda, e bolnava 2 saptamani in care elimina oochistrui apoi ramane imuna toata viata deci nu transmite boala. Oamenii se imbolnavesc in peste 90% dinn cazuri prin consumul de carne. Daca nu stit nu mai dezinformati.

Articole pe aceeași temă

Vineri, 01 Martie 2013
Stire din Sănătate : Când se recomandă amniocenteza
Miercuri, 16 Ianuarie 2013
Stire din Sănătate : Cum afectează fibromul uterin o sarcină
Pagina a fost generata in 0.4976 secunde