Suntem generația care poate elimina tuberculoza!

130

Articole de la același autor

Tuberculoza este un pericol permanent pentru populație - deși agentul microbian Koch a fost descoperit cu mai bine de un secol în urmă și deși există antibiotice care tratează cu succes afecțiunea. Anual, în lume mor 1,5 milioane de oameni din cauza acestei boli, iar o singură persoană contagioasă, care nu știe că este bolnavă, poate transmite infecția altor 10 - 15 persoane într-un an. 

Duminică, 24 martie, este celebrată Ziua Mondială de Luptă Împotriva Tuberculozei. "În această zi, în întreaga lume se lansează un apel pentru o lume fără tuberculoză. Mesajul din acest an este «Suntem generația care poate elimina tuberculoza», conform campaniei desfășurate de Organizația Mondială a Sănătății", ne-a declarat dr. Daniel Mihai, coordonatorul programului județean de TBC din Constanța. 

În țara noastră, incidența acestei afecțiuni este în scădere. Cu toate acestea, din păcate, România încă ocupă un loc fruntaș între țările europene în ceea ce privește răspândirea tuberculozei. 

Județul Constanța este situat pe locul șase pe țară, în ceea ce privește numărul cazurilor de TBC (noi sau recidive) înregistrate în 2012. "Incidența este în scădere, în 2012, am avut o incidență de 103,3 la 100.000 de locuitori, față de 2011, când a fost o incidență de 108,7 la 100.000 de locuitori. Suntem pe locul șase, după județele Olt, Dolj, Teleorman, Giurgiu și Mehedinți", a precizat medicul specialist pneumolog. 

Potrivit dr. Daniel Mihai, persoanele predispuse să se îmbolnăvească de TBC sunt cele tinere, cu vârsta cuprinsă între 25 și 45 de ani. 

"Acestea sunt vârstele când oamenii sunt foarte activi, au câte două - trei slujbe, nu se odihnesc cum trebuie, unii lucrează și noaptea. Este foarte important, pentru a evita îmbolnăvirea, să fie un mediu de viață normal. Adică trebuie o alimentație corespunzătoare, odihnă și fără stres. Cu cât stresul este mai mare, cu atât scade imunitatea organismului. De asemenea, trebuie evitat excesul, fie că este vorba de alcool, fumat sau pierderea nopților. Dacă imunitatea este scăzută, riscul ca o persoană să se îmbolnăvească de TBC este crescut", a explicat medicul. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3837 secunde