Ce se va întâmpla de la 1 ianuarie 2015 cu bolnavii? Cardul a ajuns la constănțeni, dar degeaba

631
3
Ce se va întâmpla de la 1 ianuarie 2015 cu bolnavii? Cardul a ajuns la constănțeni, dar degeaba - candvorputeautiliza2-1417961772.jpg

Articole de la același autor

Deși legea spune clar că de la 1 ianuarie 2015 medicii de familie și specialiștii vor elibera rețete sau trimiteri pe baza cardurilor de sănătate, reprezentanții Casei Județene de Asigurări de sănătate Constanța susțin că mai au de așteptat până la implementarea noului sistem.

Aproximativ 473.098 de carduri au fost predate de Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Constanța, anunță reprezentanții instituției. În ciuda acestui fapt, asigurații nu pot utiliza aceste "instrumente" medicale din cauza faptului că nu toți medicii de familie și-au achiziționat cititoare de carduri pentru a le inițializa.

"În prezent, așteptăm un ordin de la casa Națională de Asigurări de Sănătate pentru a implementa acest sistem. Pentru că acesta va fi obligatoriu din 2015, medicii de familie nu au obligația să raporteze la noi decât disfuncționalitățile apărute atunci când încearcă inițializarea cardurilor, lucru care se în-cearcă în prezent. În principiu, de la 1 ia-nuarie ar trebui să intre în lucru aceste caduri, însă urmează ca printr-o Hotărâre de Guvern să apară și obligativitatea folosirii lor, după etapa folosirii celor două metode de lucru în paralel.

Cu alte cuvinte, până la acel moment, se va merge în paralel cu cele două metode de validare a serviciilor medicale, medicii putând lucra atât pe sistemul vechi, de validare a serviciilor medicale, cât și pe carduri", a precizat, pentru "Cuget Liber", Carmen Laura Maxim, purtătorul de cuvânt al CJAS Constanța.

Medicii de familie, nemulțumiți de noile schimbări

Cititoarele de carduri iscă nemulțumiri în rândul medicilor de familie. După distribuirea de către Casa Națională de Asigurări de Sănătate a cardurilor naționale de sănătate, încă din luna septembrie, reprezentanții Societății Naționale de Medicina Familiei (SNMF) și Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF) au respins ideea de achiziționare a cititoarelor de carduri de către medicii de familie, pe motiv că acestea ar avea costuri ridicate.

Medicii de familie susțin că prețul cititoarelor de carduri este destul de mare și consideră că singura soluție ar fi ca medicii să se constituie în asociații cărora furnizorii de cititoare să le poată face o ofertă comună.

"Sigur că sunt foarte multe aspecte de pus la punct, însă, din respect pentru pacienți și pentru timpul acestora, vom rezolva și situația cardurilor", a precizat dr. Laura Maria Condur, președintele Asociației Medicilor de Familie "Tomis" Constanța.

De ce au nevoie constănțenii de carduri

Cardul național va face dovada calității de asigurat și va confirma prezența asiguratului la furnizorul de servicii medicale. Prin implementarea acestui sistem informatic, banii din sistemul asigurărilor de sănătate vor fi cheltuiți mai eficient și mai transparent.

Prin intermediul acestor carduri de sănătate, fiecare pacient asigurat va putea beneficia de servicii medicale decontate de stat, începând de la simple consultații la medicul de familie și până la spitalizare și tratament de specialitate.

"Începând cu 1 ianuarie, cardul de sănătate va fi obligatoriu pentru că va fi singurul instrument prin care se va face dovada de asigurat. Medicii de familie, chiar dacă au nemulțumiri legate de noi sarcini de lucru care implică și cardul, care se lovesc de birocrație, au obligația să își achiziționeze cititoarele de carduri și să le inițializeze.

În situația în care cardul este pierdut, furat sau deteriorat, CJAS va elibera o adeverință de asigurat cu valabilitate de 30 de zile până la primirea unui nou card care va avea acel cod unic pentru fiecare pacient.

Din 2015, inclusiv pacienții care se asigură trimestrial vor putea beneficia de carduri de sănătate", a precizat Dragoș Poteleanu, președintele CJAS Constanța.

Comentează știrea

Doru
8 decembrie 2014
Murphy si legile lui

Chiar nu este de inteles de unde atata mirare ca nu merge treaba cu cardurile astea. Orice lucru facur in Roamnia incepe prin a fi prost implementat,se constata apoi ca a fost prost conceput si va costa mai mult decat daca nu ar fi fost. Masurile la nivel national nu sunt venite din partea celor care au apelat la specialisti adevarati,ci de la niste tipi de genul sef de scara blocului,ajunsi sus politic,nu prin invatatura.

shark
8 decembrie 2014
Oferta

Firma germana cauta colaboratori in toata tara pentru un program de studiu al pietei,cu brand-uri cunoscute. Conditii:-pc -rezolvare task. Task-urile sunt trimise de firma. Pentru detalii trimite textul ‘’Vreau sa ma inscriu gratuit’’ la adresa de email : [email protected] si iti trimit formularul. Daca oferta iti surade, atunci incepe sa castigi bani! Salariu 200 € Adresa: In toata tara Program: part time; full-time.

roxa
9 decembrie 2014
Noutate absoluta, doar acum!

Cea mai buna oferta de lucru! Din ce in ce mai multi oameni lucreaza cu noi si sunt extrem de multumiti! NU este necesara niciun fel de experienta! Oferim curs gratuit si complet de instruire de la zero! Selectam urgent dezvoltatori de proiect pentru piata nationala si mondiala. Plata castigurilor realizate este garantata prin contract legal. Se lucreaza part-time (in timpul liber) sau full-time, la alegere. Cerem seriozitate maxima si dorinta de a invata ceva absolut nou si de viitor. Va oferim alte detalii dupa ce trimiteti textul "Info" la adresa de email: [email protected]

Articole pe aceeași temă

Duminică, 23 Noiembrie 2014
Stire din Sănătate : Remedii pentru a trata răcelile și gripa
Pagina a fost generata in 1.3425 secunde