Ce sunt și cum se întrețin lucrările protetice

234
Ce sunt  și cum se întrețin lucrările protetice - lucrariprotetice-1377186128.jpg

Articole de la același autor

Atunci când un dinte nu mai poate fi recuperat și se recurge la extracția lui, este indicat ca, după vindecare, să se realizeze o lucrare protetică. Ce înseamnă acest lucru? Umplerea golului rămas cu un dinte fals, cu ajutorul unei punți dentare, a unei coroane pe implant sau a unei proteze mobile.

Chiar dacă protezarea dinților nu este de dorit, cel mai bine fiind să se păstreze dinții naturali într-o stare bună de sănătate, ea este esențială atunci când acest lucru nu mai este posibil.

Coroanele și punțile dentare sunt lucrări ce se fixează pe dinții naturali prin cimentare. Coroana dentară reface un singur dinte, atunci când rădăcina acestuia este bună, iar punțile dentare refac spațiul rămas în urma extracției unui dinte, fixându-se pe cei doi dinți vecini golului.

Aceste lucrări pot fi realizate din mai multe materiale, cele mai uzuale fiind cele dintr-un schelet metalic placat la exterior cu porțelan sau compozit. Altele pot fi din ceramică integrală presată sau frezată computerizat, din compozit armat cu fibră de sticlă sau din zirconiu. Acesta din urmă este utilizat și recomandat de specialiști, este un material modern, cel mai rezistent și estetic.

Mulți dintre pacienți consideră că odată ce și-au definitivat o lucrare protetică nu trebuie să mai acorde atât de multă atenție igienei orale.

"Acest lucru este fals, igiena trebuie să fie chiar mai riguroasă, deoarece lucrările nu au posibilitatea de auto-curățare, precum dinții naturali. Protezarea dinților este o etapă deosebit de importantă în medicina dentară. După ce s-a extras un dinte, orice pacient ar trebui să decidă să îl înlocuiască cu un dinte fals, indiferent de metoda pentru care optează. Această fază este necesară deoarece, în timp, spațiul gol rămas între dinții existenți se va modifica, dinții migrând în toate sensurile: se vor înclina, organismul îi expulzează din os în tendința găsirii unui vecin sau dinte antagonist. Cu cât sunt lăsate mai mult, aceste mișcări vor determina afecțiuni importante în urma mușcăturii oaselor maxilare, modificări și dureri în articulație și se va ajunge chiar la situația în care nu se va mai putea face protezarea și se va trece la extracția acestora", explică dr. Christian Marmandiu, medic stomatolog.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.8102 secunde