Ce trebuie să știe un donator de sânge

521
Ce trebuie să știe un donator de sânge - donaresange-1346431061.jpg

Articole de la același autor

Persoana care este acceptată să doneze sânge se bucură de următoarele facilități: l Analize gratuite precum Rh, grupa sanguină, teste specifice pentru depistarea hepatitei B, C, HIV (SIDA), HTVL (Leucemie), VDRL (Sifilis) și ALT (probe hepatice) l La cerere, există posibilitatea efectuării ulterioare și a altor analize gratuite: calcemie, glicemie, transaminaze, colesterol, EKG, radiografie pulmonară l Un alt beneficiu al donatorului este și obținerea unei adeverințe care-i va permite să călătorească cu mijloacele de transport în comun, vreme de 30 de zile, cu o reducere de 50 la sută l Donatorul se va bucura și de o zi liberă dacă are statutul de angajat cu carte de muncă și de șapte bonuri de masă în va-loare de aproximativ 60 de lei.


Donatorii trebuie să știe că la o donare se recoltează 450 ml de sânge, cantitate care se reface ca volum în câteva ore, iar la nivel celular, în circa două săptămâni. 


De asemenea, înainte de a dona, puteți mânca, dimineața, în cantități mici, desigur, doar alimente bogate în vita-mine, cât mai multe lichide, însă va trebui să evitați ceaiul, cafeaua sau alte băuturi care conțin cofeină. Cu cel puțin o zi înainte nu trebuie să consumați mâncăruri grase, căci analizele ar putea fi afectate. Atenție, înainte și după donare, cel puțin o oră, va trebui să nu fumați, asta, dacă sunteți fumători. Referitor la limita de vârstă, pe lângă alte condiții, donatorul trebuie să aibă vârsta între 18 și 60 de ani. 


Însă, indiferent de motivele pentru care aleg să doneze, donatorii trebuie să fie siguri că gestul lor este menit să salveze vieți aflate în dificultate. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5401 secunde