Ce trebuie să știi despre sensibilitatea dentară

175
Ce trebuie să știi despre sensibilitatea dentară - fondcetrebuiesastiidespresensibi-1429276940.jpg

Articole de la același autor

Sensibilitatea dentară reprezintă o problemă de sănătate întâlnită tot mai des în rândul adulților și copiilor. Disconfortul provocat

de alimentele reci sau calde este, de obicei, primul semn care ne pune pe gânduri. Cauzele sensibilității dentare sunt, însă, multiple, iar dr. Doru Petrovici ne explică care sunt acestea și cum putem ameliora și trata durerile dentare.

Despre sensibilitatea dentară se spune că nu este o boală, ci mai degrabă o problemă de sănătate, care se dezvoltă în timp, fiind provocată de retracția gingiei sau de uzura suprafeței dentare, prin subțierea smalțului. Cea mai frecventă cauză de sensibilitate la adulți este dezgolirea rădăcinii dintelui, consecință a microtraumatismelor la locul de contact dintre gingie și dinte. Specialiștii spun că sensibilitatea dentară poate să apară și pe fondul unei predispoziții genetice.

"Sensibilitatea dentară o întâlnim fie când apare o retracție gingivală, iar atunci rădăcina dintelui rămâne descoperită, fie atunci când smalțul este distrus prin abraziune sau carie. Putem vorbi și despre o predispoziție genetică, un smalț mai puțin gros, mai subțire, care se abrazează ușor și atunci dentina

rămâne descoperită", a explicat dr. Doru Petrovici.

Datele arată că cei mai mulți pacienți care urmează un tratament de albire a dinților riscă să sufere ulterior de sensibilitate dentară. Consumul de alimente acide, cum ar fi: sucurile de fructe, vinul, sosurile de salată pe bază de oțet și băuturile carbogazoase pot provoca uzura smalțului dinților, iar treptat se poate instala sensibilitatea dentară.

"Totodată, există posibilitatea ca dinții să devină sensibili după albirile dentare. În privința sensibilității la rece și la cald, această sensibilitate nu apare brusc, iar dacă apare brusc înseamnă că este vorba despre o carie la nivelul dintelui respectiv. Când durerea este generalizată și apare treptat, atunci putem spune că există doar o sensibilitate dentară", a afirmat dr. Doru Petrovici.

Cum tratăm sensibilitatea dentară

În cazul apariției sensibilității dentare, oamenii sunt sfătuiți să se adreseze medicului dentist, care este în măsură să recomande un tratament, cea mai importantă fiind și în această situație prevenția.

"Atunci când apare o astfel de situație, cea mai importantă recomandare pe care pot s-o dau este ca pacientul să se prezinte la medic pentru un control stomatologic, deoarece medicul este cel care îi poate da cele mai bune sfaturi. Dacă există carii, stomatologul va trata dinții și îl va îndruma pe pacient cu privire la modalitățile prin care poate reduce sensibilitatea dentară", a recomandat acesta.

Există o sumedenie de tratamente care pot ameliora sensibilitatea dentară. Pastele de dinți, desensibilizările profesionale sau remediile naturiste sunt doar câteva dintre metodele la care putem apela, însă medicul este cel care poate prescrie cel mai eficient tratament, având în vedere că problemele pacienților variază de la caz la caz.

"Există mai multe tratamente în cazul sensibilității dentare. Ele se pot face acasă, cu pastă de dinți pentru dinți sensibili și vedem pe piață foarte multe astfel de paste. De asemenea, există desensibilizări profesionale care se pot face numai în cabinet de către medicul stomatolog. Aceste desensibilizări au o durată care variază de la caz la caz", a mai transmis dr. Doru Petrovici. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Joi, 20 Noiembrie 2014
Stire din Sănătate : Consultații stomatologice GRATUITE
Marţi, 29 Iulie 2014
Stire din Cetățenești : La dentist, ca la tăiere?
Pagina a fost generata in 0.4475 secunde