Cel mai amplu proiect pentru autiști, la final

105
Cel mai amplu proiect pentru autiști, la final - autisti-1377885421.jpg

Articole de la același autor

Proiectul "Și ei trebuie să aibă o șansă!", dedicat integrării sociale a persoanelor cu autism, a ajuns la finalul celor trei ani de desfășurare. 

Aproximativ 1.300 de persoane au putut beneficia de consiliere și asistență din partea Fundației Romanian Angel Appeal și a partenerilor săi, Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice - Direcția Protecția Copilului și Asociația de Psihoterapii Cognitive și Comportamentale din România. 

Proiectul a realizat un pas important în îmbunătățirea vieții persoanelor cu autism din România, prin creșterea numărului de medici instruiți în depistarea precoce a tulburării de spectru autist, creșterea numărului de specialiști în intervenții terapeutice, dezvoltarea unei rețele naționale de servicii gratuite pentru persoanele cu TSA, sporirea gradului de informare și sensibilizare a publicului și elaborarea unei Strategii Naționale privind integrarea socială a persoanelor cu autism. 

Unul dintre principalele obiective ale proiectului a vizat crearea unui cadru favorabil care să contribuie la creșterea șanselor de integrare socială a copiilor și tinerilor cu

TSA, prin diagnosticare precoce și acces la servicii și programe de recuperare și asistență speciali-zată. 

Proiectul a pornit din dorința de a răspunde unei părți a problemelor identificate în rândul comunității persoanelor afectate de autism, generate în special de diagnosticarea târzie cauzată de lipsa de informare și instruire, lipsa unor intervenții terapeutice accesibile, lipsa unui sistem de referire a persoanelor diagnosticate, către servicii specializate, lipsa acută de specialiști formați în intervenții terapeutice, respingerea, izolarea și lipsa accesului la educație și integrare socială, din cauza slabei informări și în absența unui cadru legislativ care să asigure respectarea drepturilor persoanelor cu autism. 

Persoanele cu autism au nevoie de terapie continuă, care vizează îmbunătățirea sau dezvoltarea abilităților de comunicare, combaterea izolării sociale, formarea unei anumite rutine, acumularea de informații și cunoștințe, estomparea comportamentelor disruptive etc. Întreruperea terapiei sau fluctuațiile de participare la ședințele tera-peutice conduc, de cele mai multe ori, la înregistrarea unui regres sau la consecințe ireversibile. 

Pe lângă terapia individuală, este nevoie și de terapie de grup care să vizeze procesul de dezvoltare a propriei personalități sociale. Serviciile de evaluare și terapie în domeniul TSA trebuie susținute de servicii complementare, precum cele medicale, de logopedie, kineto-terapie sau de terapie ocupațională, de la caz la caz. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.0533 secunde