Celulele sușă pot vindeca orbirea provocată de leziuni ale corneei

283
Celulele sușă pot vindeca orbirea provocată de leziuni ale corneei - 3fe44bf4b326bd8d36e1ac63b00b661e.jpg
Un nou tratament pe bază de celule sușă (celule preluate din embrioni umani), pus la punct de cercetătorii britanici de la Universitatea din Newcastle, a redat vederea unui număr de opt pacienți, potrivit unui studiu publicat în ediția electronică a Financial Times.
Noua metodă, concepută de specialiștii de la North East England Stem Cell Institute, constă în prelevarea unui mic fragment din corneea ochiului sănătos al pacientului și multiplicarea celulelor sușă obținute din acesta, până când numărul lor ajunge la câteva sute, în culturile de laborator. Apoi, aceste celule sușă sunt transplantate în ochiul afectat și repară corneea distrusă. Această tehnică ar putea ajuta mii de persoane care suferă de afecțiuni grave ale vederii provocate de substanțe chimice sau leziuni de natură fizică.
Sajjad Ahmad, inventatorul acestei metode, consideră că succesul acestui tip de tratament se datorează faptului că pacienții se folosesc de propriile lor celule sușă pentru a-și recupera vederea. Metoda poate fi aplicată atât timp cât unul dintre ochii pacientului este sănătos. Deși această tehnică poate fi folosită și în tratarea altor afecțiuni ale corneei, ea nu poate fi aplicată în cazul problemelor retinei, precum orbirea provocată de distrofia maculară (AMD).
Cercetătorii intenționează să lanseze o serie de teste clinice în viitorul apropiat, în care vor folosi celule sușă provenite din embrioni umani aflați în stadii incipiente de dezvoltare, pentru a trata maladiile retinei.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.8298 secunde