Cine este de vină pentru haosul din spitale?

924
12
Cine este de vină  pentru haosul din spitale? - cineestedevina-1394816981.jpg
r Într-o dezbatere online, cititorii "Cuget Liber" și-au dat cu părerea despre situația disperată în care se află sănătatea din Constanța și din întreaga țară


Țara noastră este cu sănătatea la pământ. În ciuda tuturor eforturilor mai marilor ministeriali de a ne convinge că totul merge într-o direcție bună și că în spitalele noastre se găsesc de toate, și medici buni și medicamente și condiții bune, oamenii de rând au o altă imagine. În realitate, în spitale, încă mai este legea banului, personalul încă mai dă chix, pacienții încă își cumpără singuri perfuziile și medicamentele, iar saloanele sunt "dotate" cu de toate: gândaci, igrasie 
și paturi ruginite. 


Într-o dezbatere recentă, lansată pe site-ul www.cugetliber.ro, constănțenii au avut ocazia să își dea cu părerea despre situația actuală din spitalele din județ și să povestească întâmplări trăite pe pielea lor. De la moduri cum li s-au cerut bani pentru diferite intervenții medicale, până la diagnostice greșite și condiții mizere în spital, cititorii și-au spus oful, care ar trebui să reprezinte un semnal de alarmă pentru șefii unităților sanitare vizate. 
"Să povestesc despre parcursul spre o internare? Am sunat la 112 și destul de repede a venit și ambulanța. O echipă de profesioniști. Același noroc l-am avut și pe serviciul de urgență, medic, asistente etc. A sosit dimineața, rezultatele la analiză și o infirmieră, cu căruțul, ne-a condus pe secție. Până să ajungem i-am băgat în buzunar doi lei. Când am revenit jos cu fișa pentru completarea datelor pentru internare, doamna infirmieră mi-a șoptit la ureche: «Dacă ați venit în spitalul acesta ca să dați doar doi lei, cum mi-ați dat mie, să știți că ați venit degeaba». «Cât trebuia să vă dau?», am întrebat, uluită. «Pe mine mă întrebați? Ar fi trebuit să știți», a venit prompt răspunsul. Pe secție, am primit un fel de rețetă scrisă pe o hârtie, am fost înștiințată că spitalul nu are niciun fel de medicamente, ba mai mult, în josul acelei hârtii scrie că nu se decontează de la CAS Constanța. În rest, tot așa cum a fost și… chiar mai mult, în sensul că nimeni nu mai are nicio jenă în a profita de situația în care te afli. Și dacă nu aveam bani?". Această situație a fost prezentată de o constănțeancă și s-a petrecut în Spitalul Clinic Județean Constanța. Femeia a spus că, în numai câteva ore, a cheltuit, fără chitanță, șase milioane de lei vechi.  


"Este o fraudă cu acordul spitalului!"
Altcineva spune că practica șpăgii este deja bine știută. Se revoltă însă la metoda de a obliga pacienții să își cumpere medicamentele: "După ce îți faci intrarea la medic, ți se dă petecul acela de hârtie, fără nume de doctor, fără ștampilă, cu care să te duci la farmacie. Mai nou, în josul paginii scrie: «Banii de pe această prescripție nu se pot recupera de la CAS». (…) Nu pot să mă gândesc decât că aceste medicamente pe care eu le-am cumpărat sunt scoase din depozit pe fișa pacientului și trimise în farmacie și vândute acestora! Este o fraudă cu acordul spitalului care se află mână în mână cu farmaciile. Rușine pentru Spitalul Județean Constanța, nu există nici omenie, nici compasiune, nu există nimic. Dacă acesta este personalul care emigrează, din partea mea ducă-se pe pustii…".   
Mihai Bogdan a povestit, la rândul său, cum, în urgență, medicii și asistentele "stăteau după colț și râdeau", deși era foarte aglomerat. 


"Când vezi un om că moare în fața ta poți întoarce spatele, să pleci?"
Există însă și persoane care iau apărarea medicilor și care spun că de vină este sistemul și nu personalul medical. "Nimănui nu îi place să neglijeze omul, bolnavul. Dacă ar fi suficiente posturi, ar fi cinci medici pe un bolnav, dar cine îi plătește pe acești cinci, când nici bani pentru unul singur nu se găsesc?", se întreabă Maricica. Un Anonim declară că nu este împotriva "cadourilor" pentru medicii care merită, "cu condiția să nu fie impuse, cu japca". "Adevărul e că sărăcia din spitalele de stat a pus pe fugă doctorii la spitalele private care plătesc mai bine și unde au și condiții mai bune, dar la care numai cei cu buzunarele pline au acces", ne scrie cititorul respectiv. 
Un alt cititor ne povestește: "Eu sunt voluntar în cadrul secției de urgență. Nu am primit niciodată un leu, am refuzat mereu. Nu mai acuzați cadrele medicale, gândiți de două ori. Când avem o problemă considerăm că noi ar trebui să fim primii… însă nu este așa. (…) Sunt oameni care sună la 112 (sunt voluntar și pe salvare) doar pentru o banală durere de cap… și blochează echipajul ambulanței câteva zeci de minute. Au bilet de trimitere către policlinică, dar sună la 112 că este mai comod, aceste aspecte nu se văd? Oamenii străzii sunt adunați și duși la spital, tratați și hrăniți… din banii dvs. de cotizații pentru că ei nu au muncit o zi. Romii se prezintă în UPU sau sună la 112 și sunt tratați din banii dvs. de cotizație… și încă multe alte situații. (…) Cineva a pus că de ce nu plecăm toți din sistem… dar oare când vezi un om că moare în fața ta poți întoarce spatele și să pleci???".
Așadar, situația gravă din sănătate nu ține doar de subfinanțarea cronică ci, poate, într-o egală măsură și de mentalitatea pacienților și a personalului medical. 


Comentează știrea

12 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 
Liliana
15 martie 2014
Mafie patologica ereditara

eu asi inchide spitalele din romani si bani iasi investi in AKH Viena asfel toti romani vor fi tratati gratis in conditi igenice si performante. Daca le dati bani sau voturi la spitalele si politicieni romani so eau in cap si fura tot au demostrat-o 24 de ani sa aduca tot ce au furat deacasa si sa fie executati ata ei cat si famiile lor ca au profitat si deci sunt complici. Oricum dupa ei se vor naste alti hoti asa ca dupa ce ii lichdati trebuie ca bani toti de la M.Sanatati sa fie donati la AKH Viena pt ca sa putem toti Romani sa nu murim sute de mii de romani ea hepatita,TBC, etc din spitale intra cu o fractura si ies cu 20 de boli pana si o soprana a nascut intr-un spital din Bucuresti si a luat o ciuperca, iar altele au facut chiuretaje si au luat hepatita,sifilism ,sida,stp.aurelius, raie ,paduchi, paduchi lati,ebola,gonnorea, lepra ,holera. Mafie patologica ereditara

Liliana
15 martie 2014
Mafia din sistem

Eu nu stiu de ce va cacati atat pe voi ca sunt buni sau nu ca sunt nebuni sau nu in. SUA RUSIA CHINA JAPONIA ETC. daca ii prinde cu hoti si scuze de doi lei ii impusca. daea Romania este la coada vacii nu stie ce scuze sa gaseasca la SUA RUSI CHINEZI JAPONEZI ti se spune asta este sitoatia daca iti convine bine daca nu carate sunt atatea someri sau alti mai buni, no sa va plaga nimeni ducetiva in alte tari sa va dea aia mai mult , statul te platestie sua privatul tu trebuie sa-ti faci datoria sau sa demiti , dca sabotezi sistemul sau productia un glont in cap . cine fura sau trateaza asa pacienti in Rusia USA JAPONIA CHINA primeste un glont in cap, acolo nu merge cu cersela si minciuna, nu toata lumea este proasta ca romanii, nu de alta dar la ce sunt buni decat sa-i stearga la cur pe occidentali romanii da dr si asistente asta fac in occident pe cine pacalesc ei acolo daca nu vorbest fluent si scri fluent limba lor asta faci apoi ei te verifica dai examene si sunt pe bune nu pe spaga din 10 romani eau doar 1. Prostia este cu carul in Romania in Occident nu tine sunt puscariile plaine acolo de romani si in Romania sunt goale. Din 6,5 milioane de romani in Occident 4 milioane au cazier din tara sau in occident si 2,5 milioane sunt inchisi . A devenit limba romana international este prima in puscari ha ha ha . , nu le este rusine, la munca nu la cersela si furt. In Romania au existat scandale doar la o facultate de 1,5 milioane de diplome false sau luate pe spaga si scndal facut de ministra educatiei nu de presa deci ea ce a pazit abea dupa 2-3 ani de mandat a facut scandal pai la asa un nr mare trebuia sa stie dinainte de a fi ministra educatiei dac pui ca sunt 100 facultai in Romania sunt 150.000.000 diplome false . Toti dr si asistentele din Romania sa fie testati de straini la peste 60 examene (toata materia, toate disciplinele pe cei 6 ani respectiv a3 sau 4 la asistente) de cate 3 ore timp de 20 de zile ca sa vada exact nivelul lor si o sa vedeti ca din 10 maxim 0,1 eau doar 1 din 100. Docandat nu sunt dect plagiatori si analfabeti incompeteti cersetori hoti criminali coarde corupti. Le convine in Romania ca aici au gasit prosti nu au norma de lucru nu au raspundere lumea este analfabeta si prosta sefi la fel ministri la fel asa ca le convine nu le este frica de nimeni si nimic, no sa fuga in strainatae niciodata unde mai fura ei si chiulesc si dau chix ca in Romania, nicaieri . Cei care pleaca afara 90% nu sunt cei din spitale verificati sunt tineri absolventi mult mai bine pregatiti dect profesori mari securisti si nalfabeti incompetenti. In spitale tineri absolventi nu au loc de bosorgi securisti si mafioti asa ca majoritatea eau cale occidentului.

Liliana
15 martie 2014
Mafia din sistem

Trebuie sa intelegeti ca din 100 universitati din tara trebuie sa ramana zero. Toate nu vor fi desfinatate vor si trasformate in Licee Iar Liceele in Sc. Profesionale Iar scolile Profesionale in Complementare Daca vrei sa faci posliceala mastere facultate trebuie sa te duci in occident pt ca acolo se face carte prezenta si nu merge spaga si incompetenta, acolo inveti meseri nu in Romani in romania doar manele sa furi sa copiezi sa chiulesi sa dai spaga sa faci sex pt un examen diploma etc numai manele si bulibasi la catedra habar nu au materia mai destepti sunt studenti citesc cursurile si chiulesc mai ceva ca studenti.... . Daca ai copii dai la scoli particulare in Romania si apoi la Faculate in Occident oricum Romania este inutila daca te gandesti ca 80% din tineri muncesc inafara nu este mai bine sa si studiezi afara as ainveti si limba si cunosti tara faci economie de 3-5 ani de viata acolo pana si studenti gasesc joburi. Jumatate de romani muncesc afara din 12 milioane 6 milioane mucesc afara. Atunci dece sa-ti chinui copilul cu prostii de romani si cu scoala lor de retardati cand de la 14-16 ani il poti da si la liceu si facultate cu internat in occident si mai si munceste scoate un ban in vacante acolo si apoi gaseste mai usor un job si acol pe 2000 de euro in Romania pe 200 euro. Copiilul ta merita mai mult merita sa studieze liceu si facultate in occident merita sa fie in sigurata si sa aibe spitale bune si curate trimitel in occident , nu le da satisfactie la jegurile si criminali de romani nu il chinui pe el si pe tine, salveazai viata, doneaza 20% din banii tai si 100% din suflet ca sa faca liceul si faculate in occident asfel face si bani de buzunar isi ea si job in vacante si dupa ce termina este pe picioarele lui iti trimite el bani , daca il ti in Romania ce faci iti manaca bani pana la 30 de nai pt ca este somer, si nici in occident nu poate sa se duca pt ca nu are experienta in munca si pt ca nu stie tara si nici limba fluent scris vorbit. Iti spun ce faceti va sinucideti si toti vor rade aici dor ii sti pe romani ce manelisti sunt si sadici, indiferenta si rautate ii caracterizaza si nu este din saracie este din lacomie.

Marinarul "jurist" Poteleanu
15 martie 2014
gandacul din Capatana

Andreea , nu amintesti nimic despre banii foarte multi (pe hartie) bagati de betivul adormit in intersectii nicusor pentru modernizarea spitalului ! Oare de ce ?!?

noni
15 martie 2014
iar ma bag...

Mi-a nascut sotia la spitalul judetean, primul copil. Doctori, asistente, etc, etc, undeva spre 3000 lei minim. Conditii 0, gandaci cat vedeai cu ochii, tineam mancarea in lada frigorifica cu pastile de gheata, sa nu intre gandacii la ea, fara lumina la baie, in salon cu 4 femei operate, un cosmar. Am tras astfel concluzia ca mai bine puneam 2000 lei si mergeam la privat. Asa am si facut la al doilea copil. Nasterea 5000 lei pe chitanta, TOATA LUMEA ZAMBITOARE, NU A CERUT NIMENI 1 LEU PESTE CE AU INCASAT, conditii de hotel de 5 stele, fotolii din piele, singura in camera, totul super curat, televizor, respect, asistente personale chemate la buton, unde mai pui ca mai deconteaza si CAS-ul cam 1200 lei. Si vine intrebarea logica: de sa dau 3000 spagi, din banii mei, cand peste banii acestia mai pui decontul CAS si o diferenta de 800 lei si mergi la privat ? Asta cu, la privat merg bogatii, e prost gandita, oricum, mai mult de jumatate din cat dai la privat, dai si la stat dar pe atentii. De ce sa nu merg la privat ?

ion
15 martie 2014
curatenie

Sa stiti oameni buni ca si noi bolnavi din spitale avem o mare vina pentru mizeria din spitale . pana ce nu vom invata sa respectam si munca unui om si pe cei de langa noi nu o sa avem curatenie in spitale si nu numai.

viorel pascaru
15 martie 2014
explicatie

acum am inteles de ce au inchis spitalul de ortopedie din eforie...pentru ca nu aveau gandaci...

Adela
15 martie 2014
explicatie

...sau pentru ca oamenii, adica medicii care lucrau in el nu erau niste viermi ca cei de la judetean!si poate pentru ca inainte de toate erau oameni care isi foloseau mintea si sufletul in meserie, in loc sa inventeze tot felul de scheme care sa ii ajute sa fure!

Răspuns la: explicatie
Adăugat de : viorel pascaru, 15 martie 2014
acum am inteles de ce au inchis spitalul de ortopedie din eforie...pentru ca nu aveau gandaci...
CINE VEDE
16 martie 2014
pt C.J.A.S. si M.S.

NU MAI PLATITI SPITALELE LA NR, DE CAZURI PT, CA DIN ACEASTA CAUZA NU SUNT BANI IN SPITALE PT. MEDICAMENTE , MAT. DE CURATENIE .... CUM E POSIBIL CA SPITALUL CARE NU ARE UN ANUMIT NR, DE INTERNARI SA NU PRIMEASCA BANI? OAMENII PLATESC C.A.S.S. LUNA DE LUNA SI DACA SE DUC LA SPITAL SI DACA NU SE DUC , DECI SPITALUL TREBUIE SA AIBA BANI SI SA FIE LA DISPOZITIA CETATEANULUI. DOCTORII VIN SI ASTAPTA BOLNAVII SI TREBUIE SA-SI IA SALARIUL SI DE ARE PACIENTI SI DE NU ARE.

Catalina
16 martie 2014
Amuzament Romania

Am terminat in Romania Facultate plangem cu lacrimi cum colegi mei luau examene cu 9 si 10 (desi ereau de nota 1-3) , din produs si ciordeala iar eu cu chiu cu vai luam 8, si acum plang in Norvegia (Colegi mei analfabeti si incompetenti au salari de 300 euro si spaga pe zi de la 20 de pacinti 50 euro adica 1000 euro pe zi x 22 zile =22000 euro plus cei 300 euro din salariu = 22300 euro /luna de 5 ori maimult ca mine, si au tupeu sa se planaga daca cereau spaga doar 1 euro asi fi zis faceau doar 20 euro pe zi ) . .........Si imi este rusine ca sunt romanca aici in Norvegia ca si in UE si Romania 99% din populatie este analfabeta , incompetenta , proasta , fura , violeaza, omoara ,distrug sunt jegosi, lenesi, cersetori, bolnavi pishici si plini de boli diverse , sadici, necredinciosi (isi bat joc de Dumnezeu se duc la biserica apoi fura si omoara dinou),rai astea sunt romanii. ............................... De ce mai plang, in Norvegia ca si in UE si oriude te duci nici o diploma de Romnia nu este recunoscuta. ....... Romanii sunt considerati tigani pt ca asta sunt defapt, au ingrozit o lume intreaga.................. Toata Europa stie ca in Romania diplomele se cumpara la buticul din colt, si nu se face carte.......... A trebuita sa fac diferenta 2 ani de zile la ei. ............ Profesori in Norvegia nu sunt prosti inculti analfabeti ca in Romania , nici spagagi sau cersetori , dac nu vine la ora ii taie ziua daca chuleste mai mult de 3 zile fara justificare in scris legala il da afara si nul mai angajeaza niciodata si nici o alata Universitate nul mai angajaza, pt ca, cer referinte si suna si se informeaza de el........ Daca aude ca este gen Ponta plagiator, puturos nul angajaza indiferent ce spaga vrea sa dea........... Europa iubeste Romania inschimb nui suporta pe romani ii face sa fomite............. Pana si la maghiari le place in Romania si la Rusi in schimb vor sa-i expulzeze pe romani, dar nimeni nui vrea singura solutie in Marea Neagra cu ei............. Nu aveam voie sa chiulesc in Norvegia, aveam proiecte de facut si nu mergea plagiatul, in Romania 99,99% din lucrari sunt plagiate............ Am terminat si m-am angajat am dat examen si cum aici sunt numai genii, nu ca in Romnia, nu am luat examenul dar m-am angajat ca asistenta medicala........ Din cei 12 romani numai eu am luat 7,60 (restu minim a fost nota 1 si maxim nota 3, acesta este nivelul real al Scolii Romanesti citat din Traian Basescu Scoala Romaneasca scoate Tampiti). .......... Cei care au luat post de dr au avut de la 8,50 in sus. Oricum cu 5 la cerere am fost angajata pe post de asistenta medical (am reusit sa eau examenul cu 7,60 din 2141 candidati/10locuri , 214,1 candidati/1 loc, media pe ultimii 10 ani a fost de 200 candidati/1loc.)............... Dupa 2 ani am reusit sa eau examenul cu 9,60. ....... Am iesit a 19 pe 20 de locuri din 2037 de candidati 118,5 candidati pe loc.......... In Romania se unfla astea ata, dar nu trece de 30/ 1 loc in general 5-20/1loc, media fiind 13/1 loc, mai mare rusinea de 9 ori mai putini ca in Norvegia. ......... Si acolo nu sunt de la cracanel, caraca, ladesiti sunt din Toata lumea din 300 de Tari din Romania nu ereau decat 18, romanii in general prefera tari proaste ca si ei Grecia,Portugalia,Italia,Spania in nord nu au curaji stiu ca acolo este foarte mare exigenta.......... Asa ca sa vina toti in Occident dr si asistente nemultumite, ca sa ea intre 1-3 la examene, si sa candideze 200 candidati/un loc si sa lucreze cu contracte de 2-6 luni abea dupa 2 ani sa aiba pe 1-5 ani contracte, iar pe viata no sa aibe niciodata nu este nativ si nu a terminat toate studiile la ei............ Si sa raspunda penal cu inchisoare intre 1-40 de ani pt malpraxis si despagubire si amenda intre 2000-20.000.000 euro. .......... Daca sunt asa buni dr si asistentele din Romania cate milioane de turisti straini vin sa se opereze si sa se trateze in Romania ? ZZzZZZZZZZZEEEEEEERRRRRRRROOOOOOOOOO. ....... In Germania, Norvegia, Danemarca, Suedia, UK, etc sunt peste 1 milion pe an, cei mai multi turisti straini in Germania 8-14 milioane /an........... Sunt puscariile pline in occident de dr si asistente romani malpraxis coruptie santaj crime bataie tortura furt distrugere sabotaj etc numai infractiuni peste 20.000. ......

12 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4007 secunde