Ciocolata neagră, cel mai bun leac dulce

1103
Ciocolata neagră este un produs alimentar bogat în antioxidanți și acizi grași buni, fiind benefică pentru sănătate prin conținutul ridicat de cacao. Combate oboseala, îmbătrânirea, crește performanțele cognitive, însă, din cauza conținutului ridicat de grăsimi saturate, poate fi nocivă pentru sistemul cardiovascular.

Un studiu al Societății Americane pentru Progresul Științei a punctat câteva elemente benefice pe care le poate aduce consumul de cacao: activează circulația sangvină în anumite arii cerebrale pentru o perioadă de două-trei ore, crește performanța cognitivă și poate fi remediu pentru anumite situații de oboseală sau îmbătrânire. Procesul de vasodilatație este datorat producerii de oxid nitric, nivelul lui fiind în strânsă legătură cu flavonoizii din cacao.

Ciocolata cu cel puțin 60% cacao este sănătoasă
Boabele de cacao au cel mai înalt conținut de polifenol, fiind cel mai bogat aliment în antioxidanți. Din păcate, procesele de prelucrare care au drept rezultat ciocolata diminuează, în mare măsură, cantitatea de antioxidanți. Cu cât produsul finit este mai rafinat și conține mai mult lapte, cu atât cantitatea de antioxidanți este mai mică. Astfel, ciocolata cu lapte are de două ori mai puțini antioxidanți decât ciocolata neagră, iar aceasta, la rândul ei, de două ori mai puțin decât pudra de cacao neîndulcită. "Substanțele antioxidante și flavonoizii există și în vinul roșu, în ceai, fructe sau legume proaspete. Un pahar de vin roșu aduce un aport de antioxidanți aproape similar cu un baton de ciocolată de 40 de grame. Să nu uităm totuși că ciocolata este însă foarte bogată în grăsimi saturate, nocive pentru sistemul cardiovascular. Un alt dezavantaj îl reprezintă conținutul mare de calorii - 500 - 600 calorii la 100 de grame -, mai ales pentru persoanele supraponderale", precizează dr. Daniela Voicu, medic endocrinolog în cadrul Medicover.

Consumați ciocolata dimineața
Ciocolata neagră are efecte benefice asupra presiunii arteriale, reduce cantitatea de colesterol, crește sensibilitatea insulinei din corp, îmbunătățește circulația sângelui către creier, poate fi un înlocuitor al medicamentelor antidepresive, scade riscul atacului de cord cu 20%, induce stări de excitație și euforie, asemănătoare cu cele din timpul preludiului etc. "Dacă ar fi să utilizăm alimentul ca medicament, așa cum tinde o nutriție sănătoasă, sfatul ar fi: o ceașcă de cacao dimineața, o ceașcă de ceai la ora 17,00 și un pahar de vin roșu seara. Pentru cei care iubesc ciocolata, căutați una care să conțină cel puțin 60% cacao, este mai sănătoasă, și consumați-o dimineața", adaugă dr. Voicu.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.691 secunde