Concurs Colegiul Medicilor este solidar cu protestatarii de la Spitalul Județean

311

Articole de la același autor

Consiliul Național al Colegiului Medicilor din România s-a întrunit, la sfârșitul săptămânii trecute, prilej cu care a analizat și nemulțumirile din sistemul sanitar, în lumina mișcărilor revendicative de la spitalele județele din Brăila și Constanța. Membrii CMR au arătat, într-o declarație remisă presei și oficialilor guvernamentali, că sunt solidari cu protestatarii și consideră că mișcările au fost determinate de "politica generală din sistemul de sănătate și de modul neprofesionist, superficial și pompieristic în care o idee absolut necesară, și anume descentra-lizarea, s-a realizat în practică". "Asistăm la disoluția sistemului sanitar și la politica bunului plac al satrapilor politruci locali, care încearcă să construiască în fiecare județ un sistem de sănătate pe baza unor interese proprii și nu pe baza unei extertize calificate în domeniu. Consiliul Național al CMR solicită intervenția de urgență a Ministerului Sănătății și a Guvernului pentru înlăturarea abuzurilor și pentru satisfacerea dorințelor legitime ale personalului medical din unitățile spitalicești, inclusiv cele legate de salarizare și condiții de muncă", se mai arată în documentul Colegiului Medicilor, semnat de dr. Vasile Astărăstoae.
Reamintim că, vineri dimineață, angajații Spitalului Județean Constanța, alături de profesori și studenți de la Facultatea de Medicină, au protestat în curtea unității medicale împotriva deci-ziilor conducerii. Anume, împotriva anunțatelor disponibilizări, a înlocuirii șefilor de secții și a desființării sălilor de curs pentru studenți.
În același document, medicii mai atrag atenția asupra deficitului major de personal, asupra infra-structurii inadecvate a spitalelor și asupra deficiențelor de dotare cu aparatură și echipamente. Toate acestea sunt cauzate, în primul rând, de subfinanțarea sistemului sanitar. "Reamintim că procesul din PIB alocat sănătății în România este unul dintre cele mai mici din Europa. Măsura strategică se impune, pentru a face posibilă implementarea celorlalte schimbări din sistemul sanitar, o constituie creșterea bugetului alocat să-nătății, la un nivel cel puțin egal cu media europeană", au mai arătat reprezentanții organismului medicilor.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.5039 secunde