Copilului îi este rău în mașină? Cum se poate preveni această stare

201
Copilului îi este rău în mașină? Cum se poate preveni această stare - fondrauldemasinajpg3-1664541040.jpg

Articole de la același autor

În caz că nu știați, răul de mașină este un tip de rău de mișcare. Cu această stare, organismul începe să se confrunte în momentul în care creierul primește informații contradictorii de la urechea internă, ochi, sistem nervos și mușchi.

Ce se întâmplă, însă, în momentul în care copilul experimentează astfel de stări neplăcute? Imaginați-vă, numai, un copil mic stând pe bancheta din spate a mașinii fără să poată privi prin geamul mașinii sau un copil mai mare citind o carte/ uitându-se la telefonul mobil sau tabletă. Urechea internă a copilului va sesiza mișcarea, dar ochii și corpul nu. Potrivit dr. Cristiana Orodel, medic specialist ORL, efectul va fi resimțit ca un deranj la stomac, transpirații reci, scăderea poftei de mâncare și/sau vărsături. Cu toate acestea, nu este clar de ce răul de mașină îi afectează pe unii copii mai mult decât pe ceilalți. În general, cei mai afectați sunt copiii cu vârsta cuprinsă între doi și 12 ani.
 

Pentru a preveni răul de mașină la copii, puteți încerca următoarele strategii: reducerea stimulării senzoriale - îi spuneți copilului să se uite la lucruri din afara mașinii, mai mult decât să se concentreze pe citit, jocuri sau filme/desene animate. „Dacă adoarme pe timpul deplasării cu mașina, aceasta ar putea ajuta la reducerea simptomelor. De asemenea, trebuie aleasă cu grijă hrana dinaintea călătoriei. Pe scurt, evitaţi alimentele condimentate sau grase, mesele îmbelșugate cu puțin timp înaintea deplasării cu mașina. Dacă deplasarea este de scurtă durată, este de evitat masa înainte de aceasta. Dacă călătoria este de mai lungă durată sau copilul trebuie să mănânce, oferiți-le cât mai puțină hrană. Oferiți-le acadele sau bomboane cu ghimbir, pentru că acestea pot ajuta în reducerea simptomelor de greață. Apoi, asigurați-le o bună ventilație și renunțați la odorizantele de mașină”, a explicat medicul.
 

Dacă cel mic este cunoscut cu rău de mașină, încercați să îi distrageți atenția pe parcursul călătoriei vorbind, ascultând muzică sau cântând împreună cu acesta. De asemenea, dacă plănuiți o călătorie îndelungată cu mașina, întrebați medicul copilului despre medicamentele ce se pot administra preventiv. Dacă el continuă să prezinte rău de mașină, opriți cât mai repede cu putință, coborâți și faceți o plimbare scurtă cu cel mic. Dacă nu puteți opri mașina, întindeți copilul pe bancheta din spate și rugați-l să stea cu ochii închiși timp de câteva minute. În plus, o compresă rece pe fruntea copilului poate fi de mare ajutor.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2976 secunde