Cum aflați dacă sunteți predispuși la cancer de piele

932
Cum aflați dacă sunteți predispuși la cancer de piele - cancerpiele-1310661480.jpg

Articole recomandate

Se vorbește din ce în ce mai mult în ultima perioadă despre cancerul de piele. Este deja considerată boala secolului și ucide sute de mii de oameni anual.

Cancerul de piele este, de obicei, cauzat de supraexpunerea la razele ultraviolete, cum ar fi lumina soarelui sau a solarului. Lumina razelor ultraviolete este dăunătoare pentru celulele pielii. În momentul în care acestea sunt deja afectate, încep să se multiplice necontrolat, iar rezultatul va fi cancerul de piele. Lumina razelor ultraviolete poate împiedica sistemul imunitar să depisteze și să distrugă celulele cancerului cutanat.

Contează moștenirea genetică

Dacă aveți piele deschisă la culoare, care se arde cu ușurință, dacă petre-ceți mult timp în aer liber, în momentele în care indicele UV este ridi-cat, dacă ur-mați diverse tratamente, precum cele pentru cancer sau transplant, puteți să vă considerați deja o persoană cu un risc mare de a se îm-bolnăvi de can-cer de piele.

Mai mult de-cât atât, există și alți factori care cresc riscul dezvoltării unei ast-fel de afecțiuni. Este vorba despre arsurile solare severe, expunerea excesivă la razele ultraviolete, otrăvirea cu arsenic sau arsurile provocate de radiu. În cazul unui anumit tip de cancer de piele (melanomul malign), intervin și alte elemente care predispun la apariția acestuia: istoricul familial de cancer de piele, un număr mare de alunițe sau alunițe neobișnuite.

Diagnostic precoce

Pentru a depista din timp primele semne de boală, este recomandată examinarea regulată a pielii. Toți oamenii ar trebui să își autoexamineze pielea, lunar, astfel încât eventualele modificări să fie depistate cu ușurință. În același scop, este binevenită și o vizită periodică la un medic dermatolog.

Cele mai multe tipuri de cancer pot fi vindecate dacă sunt diagnosticate precoce. Secretul este să se cunoască foarte bine pielea, alunițele și petele acesteia.

Examinarea alunițelor

Atunci când examinați alunițele este bine să țineți cont de ABCD-ul cancerului de piele:

- A - asimetria - acest lucru înseamnă că alunița are marginile asimetrice, iar cele două jumătăți care o compun au forme diferite

- B - bordura - alunițele cu margini zimțate sau crestate pot semnala prezența cancerului cutanat

- C - culoarea - alunițele care își modifică culoarea pot fi semne de avertizare pentru cancerul de piele

- D - diametrul - alunițele mai mari de 6 mm pot fi un semn de cancer de piele.

De asemenea, dacă se observă și alte modificări, cum ar fi o rană care se pare că nu se vindecă, alunițe care sângerează sau care provoacă mâncărimi sau orice alte modificări îngrijorătoare ale pielii, se va consulta medicul.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.8794 secunde