Cum îi tratăm pe cei mici de virozele primăvăratice

716
Cum îi tratăm pe cei mici de virozele primăvăratice - viroze-1330707230.jpg

Articole de la același autor

Ne bucurăm că vine primăvara și că scăpăm de frigul cumplit din ultimele luni. Însă apariția soarelui și încălzirea vremii aduc după ele necazuri pentru copii, dar mai ales griji pentru părinți, pentru că începe sezonul virozelor.

Când cald, când rece și apoi celui mic începe să-i curgă nasul, să tușească și mai face și un pic de febră. Simptomele, deși neplă-cute, nu trebuie să vă sperie prea tare. Este vorba despre banalele viroze de sezon. Medicii le numesc viroze ale căilor respiratorii superioare și sunt provocate de infecții cu viruși din atmosferă. Cele mai cunoscute afecțiuni sunt sinuzita, rinita sau amigdalita. Mai rar apar laringite, bronșite sau chiar pneumonii.

Nas înfundat, tuse și febră

Simptomele sunt în general aceleași, dar la unii copii ele se manifestă mai puternic, la alții aproape deloc. Primele semne apar atunci când cel mic se plânge că îl ustură sau îl doare în gât. Începe să strănute des și parcă îi curge puțin și nasul. În formele ceva mai severe poate apărea și o stare febrilă. Pe adulți îi mai poate durea capul sau pot să aibă frisoane, dar copiii mici nu prea își dau seama de astfel de simptome. Sunt doar mai prost-dispuși și mai morocănoși.

Picături nazale și pastiluțe de supt

Tratamentul local constă în picături nazale și, eventual, tablete de supt cu miere, lămâie, pentru calmarea iritațiilor. În rest, medicamentele nu sunt necesare. Dacă face febră sunt indicate antitermicele ușoare, care au și rol antiinflamator pentru amigdale. Copilul se liniștește și se poate odihni. Pentru tuse se pot utiliza infuziile calmante sau siro-purile speciale. Este bine totuși ca, înainte de a începe să-i administrați medicamente, să mergeți cu copilul măcar la medicul de familie, dacă nu la medicul pediatru.

Ce trebuie să mănânce un copil răcit

De obicei, micuții răciți nu prea au poftă de mâncare, de aceea nici nu trebuie forțați să mănânce. Important este să îi hidratăm și să le dăm multe vitamine. Supa de pui este foarte hrănitoare și hidratantă și poate fi ușor de înghițit. Există dovezi științifice care confirmă că supa de pui poate stimula vindeca-rea și are ușoare efecte antiinflama-toare. Dacă puneți și multe legume, lichidul auriu va fi o adevărată bombă de vitamine ce îl va ajuta pe cel mic să se pună pe picioare.

Indicat este și usturoiul, un anti-microbian puternic, cu acțiune imuno-stimulatoare. El ameliorează congestia, desfundă nasul și ușurează respirația. Îl puteți adăuga în supe sau salate.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 03 Martie 2012
Stire din Sănătate : Risotto cu mazăre și pui
Pagina a fost generata in 0.4639 secunde