Cum ne pregătim pentru recoltarea probelor de sânge și urină

8877
Cum ne pregătim pentru recoltarea probelor de sânge și urină - cumnepregatimrecoltaresangeurina-1429025945.jpg

Articole de la același autor

Stabilirea unui diagnostic nu poate fi realizată în lipsa unor analize medicale, indiferent de afecțiune. Astăzi, prezentăm cititorilor "Cuget Liber" sfaturile dr. Gianina Șotilă, medic specialist nefrolog, în cadrul Centrului Medical MEDSTAR 2000, privind recoltarea probelor de sânge și urină, pentru depistarea afecțiunilor de rinichi. 


Analizele necesare sunt: testele de sânge - uree serică, creatinină serică, acid uric seric - și testări urinare - examenul sumar de urină și urocultura. 


Referitor la recoltarea probelor de sânge, constănțenii trebuie să știe: recoltarea se face dimineața, înainte de consumul unor alimente sau lichide (mai ales dulci), pentru a nu denatura rezultatul analizei (glicemia, colesterol sau trigliceridele); nu trebuie să se mai mănânce cu 10 - 12 ore înainte de recoltare, doar să se bea apă; nu vor fi administrate medicamente care conțin fier sau vitamina C; înainte cu două zile de recoltarea probelor de sânge, nu se va consuma carne roșie, sfeclă roșie, spanac, ridichi și broccoli; femeile nu trebuie să fie la menstruație. 


În ceea ce privește recoltarea probelor de urină, pacienții sunt sfătuiți: recoltarea se va face în recipiente speciale de unică folosință, sterile, cu capac etanș, ce se găsesc în farmacii; la sugari se folosesc pungi pediatrice de urină speciale, cu bandă adezivă; analiza sumar de urină se recoltează din prima urină de dimineață, din primul jet; analiza urocultură se recoltează tot din prima urină, de dimineață, dar din mijlocul jetului urinar, înainte de admi-nistrarea antibioticelor. Înainte de recoltare este necesară întotdeauna o toaletă riguroasă a zonei genito-urinare, cu apă și săpun, iar apoi uscată cu o compresă sterilă.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 31 Ianuarie 2015
Stire din Sănătate : Cum prevenim apariția pietrelor la rinichi
Pagina a fost generata in 0.55 secunde