Cum pot câștiga lupta cu boala constănțenii care suferă de obezitate

1106
Cum pot câștiga lupta cu boala constănțenii care suferă de obezitate - chirirgiabariatricasingurasanasa-1407163376.jpg

Articole de la același autor

Obezitatea nu mai este considerată drept o problemă cosmetică determinată de alimentația excesivă și lipsa de autocontrol, ci este recunoscută de OMS ca fiind o afecțiune cronică progresivă cauzată de factori genetici și de mediu. În acest context, la Constanța, s-a dezvoltat chirurgia obezității, având ca principii eliminarea riscurilor asociate acestei boli, dar și îmbunătățirea

calității vieții pacienților.

"Obezitatea reprezintă un «flagel» al societății moderne și o problemă de sănătate publică extrem de costisitoare pentru sistemul sanitar", susțin specialiștii celui mai mare spital privat de chirurgie și medicină internă din Constanța - Ovidius Clinical Hospital (OCH).

Boala are repercusiuni majore asupra sănătății pacienților, dar și asupra psihicului acestora și este asociată cu boli grave precum diabetul zaharat, hipertensiunea arterială, apneea de somn sau artrita. În acest sens, la OCH a fost efectuată, recent, a 50-a operație bariatrică de către echipa condusă de dr. Răzvan Popescu, medic primar chirurgie generală cu supra-specializări în chirurgia laparoscopică și bariatrică.

Pacienții cu obezitate morbidă selecționați au prezentat un indice de masă corporală cuprins între 37 și 57.5 kg/m2, cu vârste între 17 și 62 de ani. Aceștia au fost evaluați complex în perioada preoperatorie de către o echipă multidisciplinară reprezentată de nutriționist, diabetolog, endocrinolog, cardiolog, gastroenterolog, pneumolog, chirurg și anestezist după un protocol specific, stabilind indicația de intervenție chirurgicală și co-morbiditățile asociate (14 pacienți cu diabet zaharat, 23 de pacienți cu hipertensiune arterială, 17 cu apnee de somn, 12 cu boală artrozică).

"Chirurgia obezității sau chirurgia bariatrică s-a dezvoltat în ultimele decenii odată cu progresele tehnologice în domeniul chirurgical și cu avântul chirurgiei laparoscopice ce au făcut posibilă o chirurgie specială la un pacient special - pacientul obez.

Denumită mai nou și chirurgie metabolică, deoarece acționează direct asupra metabolismului glucidic și lipidic, chirurgia bariatrică are avantajul major de a ameliora sau chiar trata bolile asociate obezității, în special diabetul zaharat și afecțiunile cardiace.

Chirurgia obezității reprezintă cea mai eficientă armă în arsenalul terapeutic de care dispune medicina în fața unui pacient cu obezitate morbidă și singura în măsură să ofere o scădere ponderală durabilă în timp și o «nouă viață», mai bună, pacientului.

Chirurgia bariatrică nu este o modă, ci o necesitate, nu este un moft al unei persoane care s-a săturat de diete chinuitoare, este ultima sa șansă la viață", susține dr. Răzvan Popescu, medic primar chirurgie generală în cadrul OCH.

Spitalizare de scurtă durată

Operațiile au constat în gastrectomii longitudinale laparoscopice sau gastric sleeve, un procedeu restrictiv ce reduce capacitatea stomacului cu aproximativ 80% și care este considerată astăzi ca fiind cea mai eficientă operație bariatrică. Pacienții au fost externați la 3-4 zile post-operator, cu stare generală bună, neînregistrându-se complicații.

"Această evoluție spectaculoasă este posibilă datorită avantajelor pe care le oferă chirurgia laparoscopică sau minim invazivă, mai ales la această categorie de pacienți: recuperare rapidă, mobilizare precoce începând din ziua a doua post-operator, reintegrare socio-profesională rapidă, rezultat cosmetic deosebit, cu mini incizii de până la 2.5 cm, și diminuarea complicațiilor parietale", completează medicul.

Spitalul OCH oferă pacienților cu obezitate morbidă toate aceste condiții necesare desfășurării operațiilor, cu rezultate excelente ale intervențiilor bariatrice, asigurând, împreună cu Centrul medical Gastromond, consilierea nutrițională corespunzătoare și urmărirea pacienților pe termen lung pentru a înregistra procentul de scădere ponderală.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3756 secunde