Cum prevenim complicațiile diabetului

288
Cum prevenim complicațiile diabetului - piciordiabetic-1383672309.jpg

Articole de la același autor

Este extrem de important ca persoanele cu diabet zaharat să fie informate asupra posibilelor complicații la nivelul picioarelor (neuropatia, arteriopatia și deformările picioarelor), să recunoască primele manifestări ale acestora, să se adreseze specialiștilor și să urmeze sfaturile primite.

Profesioniștii implicați în managementul persoanelor cu diabet zaharat și neuropatie diabetică, fie că vorbim despre medici de familie, diabetologi, neurologi, interniști sau asistenți medicali, ar trebui să acorde o atenție sporită diagnosticului precoce al acestor complicații.

Principalii factori de risc în apariția ulcerațiilor sunt neuropatia diabetică, boala periferică arterială și diferitele traumatisme ale piciorului la pacienții cu diabet zaharat. 85% dintre amputațiile de membre inferioare la pacienții cu diabet sunt precedate de ulcerații.

"Principalele modalități de prevenție ale complicațiilor piciorului diabetic sunt educația pacientului cu diabet zaharat cu privire la managementul corect al acestei afecțiuni în preîntâmpinarea complicațiilor, examinarea zilnică a picioarelor, îngrijirea corectă a acestora și purtarea încălțămintei adecvate. De asemenea, ar trebui să fie o regulă pentru un medic care are în grijă persoane cu diabet zaharat ca, cel puțin o dată pe an, să le efectueze examinarea cu atenție a picioarelor, pentru depistarea neuropatiei, arteriopatiei sau a unor posibile leziuni, deoarece, în multe cazuri, pacienții își pierd sensibilitatea pentru durere și nu simt că au o rană", susține dr. Ioan Andrei Vereșiu, președintele Societății de Neuropatie Diabetică.

v v v

Pacienții cu diabet zaharat ar trebui să țină cont de o serie de reguli de igienă și îngrijire a picioarelor - "Cele zece porunci ale piciorului diabetic" -, indicații care pot contribui decisiv la prevenirea și diagnosticarea precocea complicațiilor piciorului diabetic:

l Inspectați-vă zilnic picioarele și folosiți o oglindă sau rugați o altă persoană să vă ajute.

l Spălați-vă zilnic picioarele cu grijă.

l Ștergeți-vă picioarele cu atenție; nu lăsați umed spațiul dintre degete, deoarece umezeala favorizează apariția micozelor.

l Aplicați pe picioare creme hidratante pentru îngrijirea pielii; pe pielea uscată apar fisuri și în felul acesta se pot produce infecții.

l Unghiile trebuie tăiate cu atenție, drept, nu prea scurt. Folosiți pile pentru a nu avea colțuri ascuțite.

l Folosiți numai încălțăminte adecvată, niciodată cu barete. Pantofii noi se vor purta progresiv pentru acomodare.

l Nu umblați desculț sau doar cu ciorapi.

l Folosiți ciorapi care absorb transpirația, care permit picioarelor să se aerisească și să se mențină uscate.

l Senzația de picioare reci dispare doar prin tratament adecvat, prescris de medic, și nicidecum prin încălzirea lor cu sticle, cărămizi sau apropierea de foc. Acestea pot provoca arsuri grave.

l Adresați-vă imediat medicului dacă apar dureri în picioare sau, din contră, dacă remarcați că și-au pierdut sensibilitatea, dacă apar deformări, vezicule, ulcerații, fisuri, roșeață, hemoragii sau atrofii musculare la nivelul picioarelor. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Marţi, 10 Septembrie 2013
Stire din Sănătate : Ce ravagii face diabetul netratat
Vineri, 28 Iunie 2013
Stire din Sănătate : "Controlează-ți diabetul"
Sâmbătă, 02 Noiembrie 2013
Stire din Cetățenești : Simptomele diabetului
Marţi, 10 Septembrie 2013
Stire din Cetățenești : Diabeticii, "interzis" la fructe?
Pagina a fost generata in 0.6359 secunde