Medicul de gardă

Diabeticii, "interzis" la fructe?

251
Diabeticii,

Articole de la același autor

"La ultimele analize, valoarea glicemiei a fost destul de mare, sunt suspectă de diabet. Sunt mare consumatoare de fructe și aș vrea să știu de la un medic dacă pot să mai mănânc fructe și care ar fi acestea, în afară de mere. Vă mulțumesc, L. Zaharia".

Doamnă Zaharia, este adevărat că fructele conțin zahăr, însă potrivit dr. Iuliana Botezatu, medic specialist în cadrul Phoenix Eastern Medical Center, este total eronat că persoanele care suferă de diabet ar trebui să nu mănânce deloc fructe, această sursă inepuizabilă de vitamine, minerale și o serie de alți nutrienți. Într-adevăr, diabeticii nu au voie să mănânce orice fruct, dar asta este cu totul altceva. 

Cele mai benefice fructe pentru diabetici sunt cele bogate în fibre. În ciuda gradului ridicat de fructoză, fibrele dietetice din fructe asigură o secreție a glucozei în sânge, prin scăderea vitezei de digestie. Mai mult decât atât, zahărul din fructe scade necesitățile organismului pentru insulină. În plus, oamenii care suferă de diabet au o toleranță mai ridicată în asimilarea fructozei. Medicul atenționează însă că sucul de fructe, neavând același conținut de fibre ca și fructul în sine, nu este de preferat a se consuma, prioritate având fructele în sine. Asta nu înseamnă că trebuie exagerat în privința cantităților consumate zilnic.

Fructe permise. Consumate zilnic, fructele scad glicemia și ajută la menținerea acesteia în limite normale. Iată și fructele recomandate: merele, citricele, avocado, fructele de pădure. 

Complicații. Din păcate, dacă nu este ținut sub control, diabetul poate produce complicații care afectează, ochii, rinichii, nervii și vasele de sânge. Totul, din cauză că diabetul zaharat este o afecțiune în care organismul nu produce suficientă insulină sau nu o folosește eficient. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Marţi, 10 Septembrie 2013
Stire din Sănătate : Ce ravagii face diabetul netratat
Vineri, 28 Iunie 2013
Stire din Sănătate : "Controlează-ți diabetul"
Pagina a fost generata in 0.5143 secunde