Cât de riscante sunt alimentele care conțin gluten

337
Cât de riscante sunt alimentele care conțin gluten - boalaceliaca-1370180657.jpg

Articole de la același autor

Auzim tot mai des că alimentația a devenit unul dintre factorii care ne pot aduce în pragul îmbolnăvirii. Pe de o parte, specialiștii îndeamnă la prudență, mai ales în ceea ce privește dieta copiilor, și vin cu cel mai grăitor exemplu: intoleranța la gluten sau boala celiacă. Pe de altă parte, tot ei spun că nu trebuie să ne numărăm fiecare înghițitură atâta vreme cât avem

o alimentație echilibrată.

Boala celiacă sau intoleranța la gluten este o afecțiune care provoacă leziuni la nivelul intestinului subțire, declanșată de ingestia glutenului alimentar. Ea poate afecta cel mai adesea copiii, iar momentul declanșator este diversificarea alimentației de la laptele matern la alimente cum sunt produsele făinoase.

"Această afecțiune se traduce prin imposibilitatea organismului de a absorbi lipidele, atunci când copilul primește alimente ce conțin gluten. Însă, de cele mai multe ori, factorii de mediu, precum infecțiile virale sau bacteriene, pot declanșa diferite modificări la nivelul intestinului subțire în cazul persoanelor predispuse genetic. Ingerarea alimentelor care conțin gluten declanșează apoi diferite reacții imune, ce cauzează leziunile intestinale caracteristice bolii. Aceste leziuni ale intestinului subțire determină tulburări de digestie și absorbție cunoscute și sub denumirea de malab-sorbție. În acest caz, viața pacientului se schimbă radical, pentru că trebuie scoase din alimentație toate alimentele care conțin această proteină vegetală, fără abatere. Mai mult decât atât, cei care nu respectă regulile alimentare impuse de medic riscă să transforme intoleranța în diabet", explică dr. Gherghina Rizea, medic primar pediatru.

Simptomele sunt comune altor boli

Simptomele bolii celiace pot fi foarte ușor confundate cu cele ale altor boli, și asta pentru că se definesc prin vărsături și diaree în principal, dar și prin balonare și disconfort abdominal, scădere în greutate de la care se poate ajunge rapid la subnutriție sau slăbiciune.

"Diagnosticul bolii celiace este deseori confundat cu alte afecțiuni, precum intoleranța alimentară sau sindromul intestinului iritabil, datorită simptomelor asemănătoare. Deseori, diagnosticul bolii celiace este unul de excludere al celorlalte afecțiuni cu simptome similare, dar care nu răspund la tratament. Dacă în cazul copiilor diareea are o durată mai mare de o săptămână, iar creșterea în greutate a copilului este afectată, se impune controlul medical de urgență. Pentru depistarea acestei afecțiuni se realizează teste de sânge, cum ar fi imunoglobulina. Dacă testul iese pozitiv, atunci se trece la efectuarea endoscopiei digestive sau chiar la o biopsie", explică dr. Mirela Stângaciu, medic de familie.

Primul tratament: schimbarea dietei

Uneori, cel mai bun tratament în cazul în care nu au apărut deja complicațiile este schimbarea dietei sau, mai bine spus, eliminarea din alimentație a tuturor produselor care conțin gluten.

Unele persoane necesită chiar consiliere psihologică pentru a trece mai ușor peste faptul că această afecțiune impune un mod de viață restrictiv, pe care pacientul trebuie să îl urmeze totdeauna. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3094 secunde