Cum să spui STOP fumatului. Ghid în cinci pași

1652
3
Cum să spui STOP fumatului. Ghid în cinci pași - fuuumat-1325790039.jpg
Pericolele pentru sănătatea ta și a celor din jur, mirosul neplăcut, dar și gaura de sute de lei din buzunar în fiecare lună ar trebui să fie de ajuns să te convingă să renunți la fumat. Cu toate acestea, mulți fumători nu reușesc să scape de acest obicei dăunător decât după multe consultații și tratamentul corespunzător.

Fumatul reprezintă a doua cauză majoră de decese din lume, arată Organizația Mondială a Sănătății. Mai mult de jumătate dintre fumătorii activi mor din această cauză, iar țigările pot scurta viața unui om în medie cu 15 ani.

Consecințele fumatului sunt destul de grave. Cei care consumă mai multe țigări zilnic își pot pierde sensibilitatea olfactivă și gustativă, răcesc frecvent, se îmbolnăvesc de bronșită cronică, ulcer gastric și cancer. Mai mult, fumatul crește ritmul cardiac și hipertensiunea arterială și provoacă îmbătrânirea timpurie. La noi în țară, aproximativ 33 de mii de persoane mor în fiecare an din cauza consumului de tutun.

De ce este atât de dificilă renunțarea la fumat

În ciuda multiplelor afecțiuni provocate de tutun, majoritatea fumătorilor ignoră, de cele mai multe ori avertismentele și continuă să consume țigări în mod regulat. Pentru cei mai mulți este foarte greu să renunțe din cauza dependenței de nicotină, mai ales că renunțarea la fumat poate da insomnii, iritabilitate, depresie, ceea ce face ca tot acest proces să devină foarte dificil.

Pe lângă simptomele fizice, apar și reacțiile psihologice sau emoționale. Însă, odată ce te-ai hotărât să te lași de fumat, trebuie să reușești să te descurci în situații de stres și emoție, fără să îți aprinzi țigara.

Lasă-te de fumat în cinci pași

În primul rând, când iei decizia de a renunța la țigări trebuie să contactezi medicul de familie și să te informezi în legătură cu metodele clasice de a scăpa de acest obicei. În felul acesta îți pregătești mintea, dar și corpul pentru stresul care va urma.

Al doilea pas pe care trebuie să îl faci este să obții sprijinul celor apropiați. Șansele de reușită cresc considerabil dacă ai suportul familiei, al medicului, al prietenilor sau al colegilor de serviciu.

A treia fază a renunțării este să stabilești preocupări noi, deoarece reflexul de a ține o țigară în mână trebuie înlocuit cu alte obiceiuri, care să te facă să uiți de tutun. Citește o carte, lucrează în grădină, schimbă-ți programul zilnic și încearcă să faci în fiecare zi ceva care îți face plăcere.

În următoarea etapă, poți apela la terapia înlocuirii nicotinei cu produse precum guma de mestecat specială, bandajele sau sprayurile nazale. În final, trebuie să te pregătești și pentru eșec. Cei mai mulți foști fumători nu au reușit să lase țigările după prima încercare. Totuși, este recomandat să încerci ceva nou data viitoare și să apelezi la consilierea medicului specialist.

Unde poți primi ajutor în Constanța

De mai bine de patru ani, în Constanța se derulează un program care vine în ajutorul celor care vor să renunțe la consumul de tutun. "La sfârșitul lui noiembrie 2007, am început derularea programului «Stop fumat». Dacă la început consultația și tratamentul erau ambele gratuite, din cauza micșorării bugetului, de doi ani programul asigură doar medicația gratuită, consultația fiind suportată de fumător", spune dr. Vera Eniko Pall, medic pneumolog la cabinetul Verasante din Constanța.

Dr. Vera Pall indică faptul că fumatul este o boală codificată ca tulburare de comportament determinată de dependența de nicotină. "Acesta este și motivul pentru care programul «Stop fumat» va continua", a adăugat medicul pneumolog.

Fumătorii care au nevoie de sprijin pentru a abandona acest obicei pot apela gratuit numerele 08008STOPFUMAT sau 0800878673 pentru a afla care este centrul "Stop Fumat" cel mai apropiat. În Constanța, consilierea și tratamentul gratuit împotriva fumatului sunt disponibile pentru orice doritor la cabinetul de pneumologie Verasante.


Comentează știrea

bogdan
6 ianuarie 2012
gresit

Gresit, voi din start prin enumerarea pasilor panicati pe cei care vor sa se lase de fumat in sensul ca e un proces extrem de greu in care au nevoie de medic si familie de parca pleaca la razboi. Adevarul este ca nu sunt afectati fumatorii daca nu fumeaza, nu ii doare nimic daca nu fumeaza, nu fumezi si gata nu e nimic iesit din comun.

unu
6 ianuarie 2012
mare dreptate

asa e daca te lasi te lasi si gata eu nu mai fumez de 3 ani am reusit deci las-te dintro data si vei reusi adevarata lupta e sa nu pui nici macar o tigara in gura timp de 2 ani ...nici macar una tigara inseamna adictie...deci de la una singura vin toate nu e greu reuseste si tu ...

Dragoș
6 ianuarie 2012
VOINTĂ

Să fim serioși. Nu există decât un singur pas: -VOINȚĂ. Cine e pămpălău și nu are voință poate să urmeze nu 5 pași ci 100 că tot degeaba, după câteva zile se ia iar de fumat.Când am zis că de mâine nu mai fumez așa a fost și anul acesta fac 22 de ani de când nu mai fumez. Cei din familie au râs, cunoscuții au făcut mișto iar eu am fost hotărât și cu o voință de fier am renunțat definitiv la țigări. Medicul spune că numai persoanele cu un caracter puternic pot rezolva din prima o astfel de problemă, cum e cea a fumatului ! Cred că are dreptate. De obicei un fumător se consolează-" că ce, o să mor dacă mai fumez un an " ??!!. Și uite așa anii trec și otrava încet, încet își face efectul. Voința e singurul "medicament" care vă vindecă de boala fumatului.

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 10 Decembrie 2011
Stire din Cetățenești : Dulciurile care se transformă în boli
Pagina a fost generata in 1.8099 secunde