Cum să ținem un post sănătos

772
Cum să ținem un post sănătos - post-1321291541.jpg

Astăzi începe postul Crăciunului, al doilea ca importanță după postul Paștelui. Timp de 40 de zile, pe toată perioada postului, când alimentele principale sunt legumele și fructele, organismul scapă de toxine. În lipsa proteinelor, a grăsimilor bune și a calciului, însă, corpul dă semne de slăbiciune. Trebuie să fim foarte atenți ce și cât mâncăm în tot acest timp.

Este important de reținut faptul că nu toate persoanele au voie să țină post. Asta o spun chiar doctorii, care nu recomandă postul bătrânilor cardiaci, diabeticilor și altor bolnavi cu afecțiuni cronice.
"Lipsa proteinelor și a calciului nu trebuie neglijată în cazul copiilor, al bolnavilor de hepatită într-o formă avansată sau al celor care suferă de ciroze", ne informează dr. Iulia Nicolescu, medic specialist în diabet zaharat, nutriție și boli metabolism.
De asemenea, postul nu este bun pentru sănătatea bolnavilor de cancer sau a celor cu afecțiuni autoimune. Nici copiii nu ar trebui să fie lipsiți de proteinele zilnice din carne, lapte sau ouă. Dacă, totuși, cel mic ține post, trebuie să i se suplimenteze alimentația cu calciu, iar perioada de "regim" nu ar trebui să fie mai mare de câteva zile. Același lucru este valabil și în cazul persoanelor mai în vârstă, pentru care nu este recomandat consumul de crudități.

Calciul și soia - ingredientele cheie ale postului
Medicii nutriționiști fac câteva recomandări persoanelor care vor să țină postul Crăciunului.
"Suplimentele de calciu, mineralele și vitaminele sunt esențiale în timpul postului", spune dr. Iulia Nicolescu. "Pentru adulții care au un sistem imunitar mai slăbit și care doresc să treacă prin această perioadă de purificare trupească și spirituală, recomandăm produsele din soia. De fapt, soia este foarte bună pentru toți cei care țin post, fiind un supliment important de proteine".
Totodată, după sfârșitul postului, persoanele mai sensibile trebuie să urmeze un regim mixt, în care să nu facă abuz de carne. Siste-mul digestiv și metabolismul se acomodează mai greu și schimbările bruște de alimentație pot provoca probleme digestive.

Ce alimente de post conțin proteine și minerale
Chiar dacă nu sunt la fel de digerabile, proteinele vegetale sunt la fel de bune pentru orga-nism. Spre exemplu, nucile conțin minerale valoroase, precum calciu, magneziu, fier, zinc, iod și multe vitamine. Nucile au și proprietăți laxative, vitalizează organismul în timpul sezonului rece și îl ajută să elimine din grăsimile rele. Proteinele vegetale se găsesc și în migdale, linte, soia și ciuperci. Pentru a menține o senzație de sațietate, sunt recomandate semințele de in. Acestea reglează tranzitul intestinal, iar dacă sunt consumate înainte de masă, reduc pofta de mâncare.
Alte alimente de post bogate în grăsimi sunt cerealele integrale, alunele, margarina, germenii de grâu și uleiul de soia. Cel mai recoman-dat produs în perioada postului rămâne, însă, soia, un aliment complet, ușor digerabil, care reduce colesterolul și pierderile de calciu. Mai mult, soia reglează tranzitul intestinal și conferă o senzație de sațietate datorită fibrelor pe care le conține.
Precizam anterior faptul că suplimentul de calciu este foarte important în post, pentru a menține organismul sănătos. Corpul își poate extrage calciul din semințe de susan, spanac, broccoli, napi, varză, conopidă, țelină, mazăre și fasole verde.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Luni, 14 Noiembrie 2011
Stire din Sănătate : De ce ne îmbolnăvim de diabet
Vineri, 11 Noiembrie 2011
Stire din Sănătate : Copiii cu diabet ne măsoară glicemia
Pagina a fost generata in 0.6679 secunde