Cum scăpăm de oboseala cronică

485
Cum scăpăm de oboseala cronică - fondobosealacronica-1375461355.jpg

Articole de la același autor

Deși poate părea un simptom banal, oboseala cronică poate ascunde atât afecțiuni, cât și dezechilibre al organismului care în timp ne pot costa scump în privința sănătății. Dacă nu vă puteți odihni, vă doare foarte des capul sau aveți amețeli și nu mai aveți poftă de mâncare este cazul să apelați la un specialist.

Cum găsim echilibrul

Programul la serviciu începe dis de dimineață, copiii trag de noi în toate părțile pentru a-și petrece cât mai mult timp la locul de joacă sau pur și simplu responsabilitățile zilnice au devenit prea apăsătoare. Câți dintre noi nu se recunosc în cel puțin una dintre aceste situații? Dar care sunt soluțiile? Și…cine ne poate ajuta să scăpăm de "tăvălugul" problemelor pentru a nu ajunge la epuizare?

"Oboseala cronică apare pe fondul unei suprasolicitări a organismului din cauza lipsei somnului, a alimentației deficitare, a lipsei de mișcare, dar și a bolilor care slăbesc sistemul imunitar. Și deși pare că este o situație peste care se poate trece cu ușurință, pacienții ar trebui să înțeleagă că organismul are niște limite pe care trebuie să le respectăm pentru a nu ne periclita sănătatea. Și dacă vă întrebați care este primul pas, fiecare trebuie să înceapă prin a exclude, una câte una, cauzele care au dus la această stare: stres excesiv, efort fizic și mental, excesul de alimente excitante și chiar de medicamente. Un alt aspect foarte important, mai ales pentru că vorbim de sezonul cald este consumul de lichide. Consumul de 1,5-2 litri de lichide pe zi este cantitatea necesară de consum a organismului, ținând seama că pierderea de lichide pe zi a organismului este de apro-ximativ 70% prin transpirație și urină", explică dr. Mirela Stângaciu, medic de familie.

Diagnosticarea, un "drum dificil"

Având în vedere că diagnosticul este dificil de stabilit, medicii au stabilit niște reguli de identificare a bolii. Pentru diagnosticul acestui sindrom sunt necesare oboseala și cel puțin alte 4 simptome: dureri musculare, dureri de gât și de cap ce nu se ameliorează prin calmante, dureri articulare, ganglioni limfatici măriți. Aceste simptome trebuie să debuteze odată cu oboseala sau după instalarea acesteia și să dureze câteva săptămâni sau chiar luni.

"Oboseala, fie că este cronică sau temporară este un sindrom care are la bază reacția organis-mului la o combinație de factori fizici și emoționali ce nu trebuie neglijată. Asta pentru că în timp, ea poate crea adevărate piste unor boli mult mai grave, cu consecințe asupra sistemului nervos, a celui endocrin și mai ales a celui imunitar", completează medicul.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 15 Iunie 2013
Stire din Diverse : Spune adio oboselii de pe chip!
Pagina a fost generata in 0.5994 secunde