Cum te poate băga în mormânt o toxiinfecție alimentară

703
Cum te poate băga în mormânt o toxiinfecție alimentară - toxinfectiealimentara-1349274992.jpg
Toxiinfecția alimentară este o afecțiune care dă de furcă multora dintre noi, mai ales dacă nu respectăm normele elementare de igienă. Dar ce ne facem atunci când, fără să vrem, consumăm alimente care ne bagă în spital. 


La apariția primelor manifestări pacientul trebuie să se prezinte la medic. Această afecțiune apare din cauza con-sumului de alimente sau băuturi contaminate cu bacterii, virusuri sau paraziți. Boala apare sporadic și de cele mai multe ori devine epidemie, dacă ajunge la stadiul la care cuprinde mase largi de populație care au consumat un tip de alimente contaminate. Cele mai des întâlnite dar și cele mai periculoase bacterii care provoacă această afecțiune sunt salmonella, shigella, clostridium, sta-filococ sau enterococ. Dacă vreți să nu aveți surprize neplăcute, trebuie să știți că pe lista ali-mentelor cu risc mare de contaminare sunt preparatele din carne depozitate necorespunzător, a peștelui, conservelor, ouălor, dar și preparatele dulci. Cel mai frecvent contaminarea alimentelor are loc în timpul procesului de preparare sau pur și simplu din cauza condițiilor improprii de depozitare. Acest lucru este cel mai des întâlnit în industria alimentară, în restaurante și locații unde sunt servite preparate alimentare.

Simptomele apar brusc și sunt foarte intense

Simptomele în cazul intoxicării alimentare apar la scurt timp după consum. Nu trebuie să pierdeți timpul și să ajungeți cât mai curând la medic, pentru că altfel riscați să faceți complicații! Iată cele mai frecvente semne că ceea ce ați consumat a fost contaminat: aveți o senzație acută de greață; crampe abdominale; vărsături sau diaree, care pot apărea concomitent; dureri de cap; semne de deshidratare; stare de rău general; frisoane și febră.

Formele cele mai severe de toxiinfecție alimentară pot duce chiar la deces.

Pe lângă faptul că este nevoie de un consult medical imediat, persoana care a fost infectată trebuie să primească un tratament specific. Acest lucru poate fi stabilit însă doar de medic.

Prevenția ne scutește de necazuri

"Identificarea și neutralizarea surselor de infecție umane și extraumane sunt pasul cel mai important în împiedicarea apariției bolii. Purtătorii umani de germeni care dau toxiinfecția trebuie scoși din sectorul infectat până la dispariția agentului patogen, adică a virusului care a produs boala. Spălarea mâinilor înainte de a mânca sau de a servi mâncarea, după utilizarea toaletei și înainte de prepara-

rea alimentelor", avertizează dr. Loti Popescu, coordonator DSPJ Constanța. Mai mult, spălarea și dezinfectarea riguroasă a ustensilelor de bucătărie, a zonelor de preparare , dar și a preparatelor în sine este obligatorie. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 29 Septembrie 2012
Stire din Sănătate : Ura este o boală. Iată cum te poți trata!
Sâmbătă, 08 Septembrie 2012
Stire din Sănătate : Care  sunt valorile normale ale colesterolului?
Sâmbătă, 15 Septembrie 2012
Stire din Eveniment : Care sunt bolile incompatibile cu șofatul
Sâmbătă, 08 Septembrie 2012
Stire din Cetățenești : "Misterioasa" boală care lovește năprasnic
Pagina a fost generata in 0.4952 secunde