De ce amână constănțenii vizita la dentist

1474
De ce amână constănțenii vizita la dentist - dentistttt-1323614411.jpg
Sunt puține persoanele care merg la un consult dentar fără niciun fel de ezitare. Însă, de cele mai multe ori, frica de dentist sau amânarea vizitei la specialist poate duce la complicații grave ale afecțiunilor dentare.

Igiena orală, sănătatea dinților, dar și controlul periodic la medicul dentist contribuie semnificativ la starea generală de sănătate a organismului. Mulți evită consultația medicală pentru că le este teamă, dar și din cauza tarifelor foarte mari practicate în cabinetele stomatologice.

Prețurile mari îi țin la distanță pe pacienți

Tratamentul dinților este destul de costisitor, iar cabinetele unde constănțenii se pot trata gratuit sunt foarte puține și nici nu au toate materialele necesare.

"Cabinetele care lucrează cu Casa Județeană de Asigurări de Sănătate au plafoane foarte reduse și nu sunt suficiente pentru tratarea gratuită a tuturor pacienților. Este foarte greu să încurajezi constănțenii să vină la tratament în condițiile în care este atât de cos-tisitor", spune dr. Doru Petrovici, președintele Colegiului Medicilor Dentiști din Constanța.

Acesta este unul dintre motivele majore pentru care mai mult de jumătate dintre locuitorii muni-cipiului Constanța se prezintă la dentist doar când durerea provocată de afecțiunile dinților devine insuportabilă. Această abordare nu este una corectă, susțin medicii dentiști, deoarece tratamentul nu mai este la fel de eficient în ultima clipă, iar pacienții riscă să rămână fără dinți.

"Cei mai mulți ajung la tratament doar atunci când îi doare foarte tare. Din păcate, cariile netratate se agravează, iar, în ultimă fază, singura soluție care mai rămâne este doar extracția dintelui afectat", precizează dr. Doru Petrovici.

Costurile mari, justificate de materialele foarte scumpe

Medicul stomatolog a mai spus că materialele sunt la fel de scumpe ca în străinătate, în condițiile în care salariile din România sunt de zece ori mai mici în comparație cu veniturile de acolo.

"Dacă o coroană dentară costă, în străinătate, în jur de 1.000 de euro, în Constanța, pentru aceeași procedură se plătește aproximativ 100 de euro. Cu toate acestea, prețurile materialelor sunt aceleași", afirmă președintele Colegiului Dentiștilor.

Ignorarea cariilor, o cheltuială în plus

Medicii stomatologi atrag atenția asupra faptului că netratarea la timp a cariilor poate avea repercusiuni grave prin dispersarea infecției în sânge, mai ales în cazul copiilor.

În cazul în care problemele dinților sunt ignorate, acestea pot provoca afecțiuni ale rinichilor și articulațiilor, infecții ale căilor respiratorii și chiar afecțiuni cardiovasculare.

"O simplă carie netratată poate cauza infecții ale oaselor maxilare. Osul care susține dintele afectat se umflă și se infectează. În acest caz, tratamentul este mai lung și mai scump, iar pacientul are nevoie și de mai multe vizite la dentist. Asta înseamnă mai mulți bani cheltuiți", aflăm de la dr. Doru Petrovici.

Unde vă puteți trata dinții mai ieftin

Singurul loc în care constănțenii care nu au o situație materială foarte bună își pot rezolva probleme dentare rămâne Centrul Social de Medicină Dentară din cadrul Facultății de Medicină Dentară din Constanța. Aici, unele tratamente sunt gratuite pentru pensionarii cu venituri foarte mici.

"Studenții din anii terminali ai facultății tratează pacienții sub îndrumarea cadrelor didactice fără niciun ban sau la prețuri reduse", ne informează președintele Cole-giului Medicilor Dentiști.

Cei care doresc să își trateze afecțiunile dentare la tarife mai mici se pot deplasa la Centrul Social de Medicină Dentară din Constanța, situat pe strada Corbului, nr. 3. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 21 Septembrie 2011
Stire din Sănătate : 80% dintre boli pot fi depistate de dentist
Sâmbătă, 19 Noiembrie 2011
Stire din Diverse : Când îl ducem la dentist pe cel mic
Pagina a fost generata in 0.3855 secunde