De ce este periculoasă hipertensiunea în sarcină

1714
1
De ce este periculoasă hipertensiunea în sarcină - fonddeceestepericuloasahipertens-1424107005.jpg

Articole de la același autor

Gravidele trebuie să-și monitorizeze cu atenție tensiunea arterială, mai ales după depășirea a 20 de săptămâni de sarcină.

Dr. Lucian Șerbănescu, medic specialist obstetrician-ginecolog, a explicat că doar în acest fel poate fi depistată din timp hipertensiunea arterială, ce poate avea consecințe grave asupra sănătății mamei și a fătului.

Vizite lunare la medicul de familie și la specialistul ginecolog, analize și ecografii periodice - acestea sunt principalele îndatoriri ale gravidelor, pentru a monitoriza corespunzător dezvoltarea fătului și pentru a descoperi, din timp, eventualele malformații.

Un alt aspect important ce trebuie urmărit pe parcursul sarcinii, pentru a asigura o dezvoltare frumoasă a fătului, este tensiunea arterială. Dr. Lucian Șerbănescu, medic specialist obstetrică - ginecologie, în cadrul Centrului Medical MEDSTAR 2000, atrage atenția că, printr-o monitorizare atentă, poate fi depis-tată, din timp, hipertensiunea arterială.

"Hipertensiunea în sarcină poate fi de mai multe forme: poate fi o formă indusă de sarcină, ce apare strict în perioada sarcinii, după 20 de săptămâni de gestație; o hipertensiune esențială - pacienta avea valori tensionale mari înainte de sarcină, iar acestea s-au menținut și pe parcursul gravidității, sau o hipertensiune preexistentă, ce a fost agravată de sarcină.

Hipertensiunea în sarcină presupune valori care, de obicei, sunt peste 140 mmHg, pentru tensiunea sistolică, și peste 90 mmHg, cea distolică. Adică, cum spunem popular, peste 14 cu 9", a explicat dr. Lucian Șerbănescu.

Când este obligatorie internarea în spital

Monitorizarea este esențială, căci hipertensiunea, dacă nu este tratată cores-punzător, poate duce la complicații, atât pentru sănătatea mamei, cât și pentru cea a fătului.

"Se poate ajunge la tensiuni mari, de peste 16 cu 11, iar în aceste condiții discutăm deja de preeclampsie. În aceste cazuri, se pot constata cefalee, acufene, fosfene, (vâjâituri în urechi, steluțe verzi, cum sunt descrise de paciente); în astfel de situații putem să vorbim despre o formă medie către gravă a hipertensiunii induse de sarcină și trebuie monitorizată în condiții de spitalizare", a subliniat medicul specialist.

"Formele medii și grave ale hipertensiunii trebuie neapărat spitalizate, iar până când nu se reglează medicamentos tensiunea arterială, pacientele nu sunt externate. De asemenea, ele necesită consulturi multiple. De exemplu, la cardiolog și o examinare a fundului de ochi - dacă hipertensiunea arterială este pre-existentă sarcinii, vor fi modificări la fundul de ochi", a explicat specialistul ginecolog.

În schimb, în cazul în care tensiunea arterială este în jur de 14 cu 9 mmHG, deși este tot hipertensiune, internarea nu este obligatorie.

"Gravida poate fi monitorizată și la domiciliu, se impune repaus la pat și chiar și fără să fie nevoie de medicație, valorile tensionale scad", a mai precizat dr. Șerbănescu.

Complicațiile hipertensiunii arteriale

Dintre complicațiile date de hipertensiunea arterială, enumerăm: eclampsia (sindrom întâlnit spre sfârșitul sarcinii sau imediat după expulzia fătului, manifestat prin pierderea cunoștinței, convulsii, comă), dezlipire prematură a placentei, sindromul HELLP (sindrom ce combină dereglări ale ficatului și ale coagulării sângelui; denumirea este un acronim: H - hemoliză, EL - creșterea enzimelor din ficat în sânge, LP - nivel scăzut al trombocitelor).

Cum trebuie măsurată tensiunea arterială

Pentru prevenirea complicațiilor enumerate mai sus, este necesară monitorizarea constantă a tensiunii arteriale, mai ales după a 20-a săptămână de sarcină. "Ceea ce înseamnă că pacienta trebuie să meargă la medicul de familie cel puțin o dată pe lună și să i se măsoare tensiunea.

Pacientei trebuie să i se măsoare tensiunea arterială de două ori, în aceeași consultație, la interval de 15 minute. Tensiunea nu trebuie măsurată pe fugă, poate că gravida are acea teamă de halatele albe, poate este stresată. Ea trebuie să stea pe un scaun, să i se ofere răgazul necesar pentru a se familiariza cu mediul, iar abia ulterior îi va fi măsurată tensiunea arterială", a mai precizat medicul specialist.

Constănțencele care doresc mai multe informații îl pot găsi pe dr. Lucian Șerbănescu la Centrul Medical MEDSTAR 2000, telefon 0241/638.251. 

Comentează știrea

dana
2 august 2015
bravo

Felicitari. Un articol educativ si interesant.

Articole pe aceeași temă

Vineri, 09 Ianuarie 2015
Stire din Sănătate : Cursuri pentru gravide, la Euromaterna
Pagina a fost generata in 0.3606 secunde