De ce sunt obligați constănțenii să aibă carduri de sănătate

1234
5

Articole de la același autor

De la 1 ianuarie, constănțenii asigurați vor putea beneficia de serviciile medicale de bază numai dacă au cardul de sănătate valid. Acest lucru va putea fi posibil, spun reprezentanții Casei Județene de Asigurări de Sănătate Constanța, numai după ce acesta va fi inițializat de către medicii de familie. Toate aceste aspecte au fost puse în discuție de reprezentanții instituției în cadrul conferinței organizate de Asociația Clubul Isis.

Asociația Clubul Isis, împreună cu reprezentanții Casei Județene de Asigurări de Sănătate Constanța, a adus în atenția medicilor de familie, în cadrul unei conferințe, cele mai arzătoare teme ale momentului: cardul de sănătate și dosarul electronic al pacientului.

Primul și cel mai important aspect legat de cardul de sănătate a fost implementarea lui până la sfârșitul acestui an. O condiție esențială, însă, pentru ca acest lucru să devină realitate este ca toate cardurile să fie inițializate cu ajutorul cititoarelor de carduri pe care medicii de familie nici n-au apucat să și le achiziționeze.

"Implementarea cardurilor de sănătate este un lucru bun pentru sistem și pacienți, însă avem încă foarte multe necunoscute legate de această situație. Sperăm să mai aibă loc astfel de întâlniri cu medicii și cu Casa pentru a putea da, în timp, și alte lămuriri pacienților.

Pe de altă parte, achiziționarea cititoarelor de carduri este o etapă pe care suntem nevoiți să o parcurgem în săptămânile următoare, chiar dacă obligativitatea de achiziționare de către medicii de familie nu este cea mai bună.

Pentru a ne desfășura activitatea fără probleme vom rezolva și această situație, însă pentru noi, cardul de sănătate rămâne o enigmă", a declarat dr. Laura Maria Condur, președintele Asociației Medicilor de Familie "Tomis" Constanța.

Medicii de familie, responsabili pentru pacienții lor

Din perspectiva conducerii Casei Județene de Asigurări de Sănătate, dezbaterea care a avut loc ieri are ca scop colectarea informațiilor transmise de medicii de familie și care aduc în discuție diverse neconcordanțe în sistem.

"Începând cu 1 ianuarie, cardul de sănătate va fi obligatoriu pentru că va fi singurul instrument prin care se va face dovada de asigurat. El trebuie implementat, mai ales că pentru acest proiect, la nivelul Casei Naționale s-a dus o luptă de 7 ani pentru a pune la punct sistemul. Suntem în etapa de distribuire a cardurilor prin poștă. Cele care vor rămâne nedistribuite așa, vor ajunge la asigurați prin intermediul Casei.

Medicii de familie, chiar dacă au nemulțumiri legate de noi sarcini de lucru care implică și cardul, care se lovesc de birocrație, au obligația să își achiziționeze cititoarele de carduri și să le inițializeze.

În situația în care cardul este pierdut, furat sau deteriorat, CJAS va elibera o adeverință de asigurat cu valabilitate de 30 de zile până la primirea unui nou card care va avea acel cod unic pentru fiecare pacient.

Din 2015, inclusiv pacienții care se asigură trimestrial vor putea beneficia de carduri de sănătate", a precizat Dragoș Poteleanu, președintele CJAS Constanța.

Cât privește copiii până la 18 ani, studenții și gravidele care fac dovada că nu au venituri, aceștia sunt asigurați prin lege, nefiind obligați să dețină un card de asigurări de sănătate. 

Comentează știrea

Rodica
18 octombrie 2014
venituri suplimentare

Venituri suplimentare de minim 300 dolari /luna prin munca pe calculator la domiciliu 1-2 ore/zi;cei interesati va rog sa trimiteti textul Info la adresa [email protected]

Yo
18 octombrie 2014
Carduri de sanatate

Daca sunt obligatorii copii ce vor face, ca ei nu au carduri? Ramane cu semn de intrebare sau nu ii mai tratam?

gogu
18 octombrie 2014
de prisos

inca un serviciu platit cu milioane de lei care nu va fi folosit prea mult, ca mai toate serviciile implementate in sistemul de sanatate. acest sistem bolnav se va insanatosi doar cand se vor gasi solutii de gestionare stricta a banilor din fondul de sanatate si capusele care sug permanent acest fond sa fi starpite. si totul ar trebui sa inceapa de la nivel de unitate saniutara - spital, clinica, laborator - cu evaluare corecta a investigatiilor si tratamentului.

Eu
19 octombrie 2014
Refuz cardul

Nu am luat card de sanatate si nici nu intentionez sa iau. Acest drac cu cip nu are ce cauta in casa mea. Este un document antihristic, deoarece contine intr-o forma ascunsa 666, un semn pe care niciun crestin nu are voie sa-l primeasca. Medicii care fac cinste medicinei romanesti nu-si doresc carduri nici lor, nici pacientilor lor. Uscaturile din Sistemul sanitar abia le asteapta, insa, stiu ei de ce. Nu banul ne mantuieste si nici organele furate din trupurile ,,ajutate" adesea sa ajunga in moarte cerebrala! E nevoie de multa solidaritate romaneasca. si fiecare sa-si faca datoria la locul de munca spre slava lui Dumnezeu si spre ajutorul aproapelui. Daca nu procedam asa, pe oameni ii putem pacali, dar nu si pe Dumnezeu.

Dorel
26 octombrie 2014
Munca la domiciliu

Oferta de munca extrem de serioasa! Câștigurile sunt garantate! Căutam operatori online care vor sa câștige cel puțin 300 de dolari lunar, cu o munca ușoara de 3 ore pe zi! Pentru a va oferi detalii, trimiteți textul "Info" la adresa de email: [email protected]

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5078 secunde