Dependența pentru fast - food se moștenește de la părinți

785
Alimentația de tip fast - food este nocivă pentru sănătate, pentru că este plină de E-uri. Carnea procesată, brânza topită sau conservanții din muștar și maioneză favorizează apariția a numeroase boli. Specialiștii atrag atenția însă că trebuie să ne ferim să consumăm astfel de produse, dar mai ales să-i ferim pe copii: expunerea la alimente grase în copilărie poate duce la dependență, precum
în cazul stupefiantelor sau tutunului.
Prețul plătit pentru un hamburger sau un kebab este mult mai ridicat decât cel menționat pe etichetă. De cele mai multe ori, este prețul sănătății consumatorului. Din acest motiv, specialiștii evidențiază că produsele fast - food sunt responsabile pentru o treime din infarctele înregistrate în lume, pentru creșterea numărului persoanelor obeze - potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, obezitatea va face, în curând, mai multe victime decât fumatul - sau favorizează apariția diabetului.
Dr. Loti Popescu, șeful Biroului de Promovare a Sănătății din cadrul Direcției de Sănătate Publică (DSP) Constanța ne-a spus că în cazul persoanelor în a căror alimentație fast - food -ul este prioritar, celulele adipocite (grase) secretă în mod continuu leptină, iar hipotalamusul descifrează semnalele transmise de această substanță. "Cei care se îngrașă dezvoltă rezistență față de leptină și astfel, hipotalamusul devine insensibil. Modificările sunt reversibile, dar eforturile pentru pacientul obez sunt mari", adaugă specialistul.

O singură masă de tip fast - food conține grăsimile suficiente pentru patru zile
O masă la un local fast - food presupune un exces de aport caloric și de grăsimi. Medicii spun că produsele conțin cantități infime de calciu, fosfor, magneziu și vitamine A și C, esențiale pentru buna funcționare a organismului; în schimb, sunt bogate în carbohidrați. Potrivit dr. Loti Popescu, "O singură masă de tip fast - food furnizează cantitatea de grăsimi care ar fi suficientă pentru trei - patru zile și energia pentru o zi întreagă. În afara excesului caloric, calitatea uleiurilor prelucrate influențează, și ea, starea de sănătate". Concret, un studiu realizat de nutriționiști arată că un kebab conține 111 grame de grăsime, de două ori cantitatea zilnică recomandată, și 200 de mililitri de ulei.
Mai mult, consumul în exces de grăsimi și zahăr poate produce modificări la nivelul creierului, care provoacă o dependență asemănătoare celor care apar în cazul tutunului sau drogurilor, iar renunțarea la ele este dificilă.
Medicul constănțean a subliniat că alimentația nu ne influențează doar pe noi, ci și pe copiii procreați. "Copiii mamelor din a căror alimentație au lipsit nutrienți sau anumite substanțe au fost în exces, au un risc mult mai ridicat de a se îmbolnăvi de diabet, obezitate, hipertensiune arterială, cancer", a afirmat dr. Loti Popescu. Iar preferința pentru produsele fast - food se moștenește, în special în cazul mamelor care au avut o astfel de dietă în timpul sarcinii.
Alternativa la alimentele fast - food, a subliniat specialistul, pentru menținerea stării de sănătate, înseamnă consumarea de apă, fructe și legume, moderarea alcoolului și dulciurilor și evitarea hrănirii copiilor cu produse de magazin, bogate în E-uri.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 2.7903 secunde