Depresia nu se tratează cu încurajările prietenilor

2427
1
Depresia nu se tratează cu încurajările prietenilor - 9f8cba2513573e4c936cc29dd7f8edb2.jpg
Sunteți triști, vă simțiți singuri și neajutorați, sunteți mai mereu agitați și dominați de un sentiment de teamă pe care nu puteți să vi-l explicați? Acestea sunt simptomele depresiei, o boală care îi afectează tot mai mult pe români, în ultimul timp, după cum au constatat specialiștii.

Depresia nu înseamnă neapărat tentative de suicid, cum greșit se crede. Tentativele de suicid apar, într-adevăr, în formele grave ale depresiei, dar boala se poate manifesta și prin forme mai ușoare, care presupun "stări de proastă dispoziție", cum sunt numite în popor.
Depresia poate fi cauzată fie de afecțiuni, fie de greutățile vieții, ne-a declarat dr. Diana Cîrjaliu, medic-șef Secția de Psihiatrie Palazu Mare. Astfel, depresia poate fi dată de o tulburare bipo-lară (persoane care suferă de schimbări extreme de dispoziții, de la o stare de euforie și hiperactivitate, până la episoade de tristețe extremă), de afecțiuni de intensitate psihotice (sindromul maniaco-depresiv) sau de cele de intensitate nevrotică.
În primele două situații, depresia este simptom al unor afecțiuni neuronale, în a treia este cauzată de factorii de stres - situație în care afectează un procentaj mult mai mare din populație.

Simptomele depresiei
Potrivit specialistului, depresia se manifestă prin tristețe, lipsa încrederii în sine, lipsa stimei de sine, activitățile care până de curând erau realizate cu plăcere nu mai stârnesc interes, sentiment de neajutorare, de vinovăție, agitație. De asemenea, cei care suferă de această afecțiune nu se pot concentra, au un sentiment de teamă permanentă pe care nu și-l pot explica sau controla, nu pot relaționa cu ceilalți, se simt obosiți, nu mai au poftă de mâncare și resimt chiar și disfuncții sexuale.
Boala nu poate fi prevenită, a arătat dr. Diana Cîrjaliu, căci "greutățile vieții nu pot fi prevenite, ele vin oricum". Prin urmare, trebuie acordată o mare atenție tratării afecțiunii.

Netratată, depresia poate duce la tentative de suicid
Depresia nu trece de la sine și nici prin "vorba bună" a prietenilor sau rudelor, cum eronat se consideră. Sfaturile și încurajările acestora pot să-l îmbărbăteze puțin pe cel suferind, dar nu pot să vindece afecțiunea. "Orice vorbă bună ajută, dar în aceste cazuri nu există prieteni, există interese. Dacă te destăinui prea mult, s-ar putea ca după o săptămână sau două să-ți pară rău. De altfel, dacă începi să le spui prietenilor toate greutățile pe care le ai, s-ar putea să fugă mâncând pământul. Apelezi la psiholog, pentru că este plătit să te ajute. În plus, dacă este depresie într-adevăr, trebuie tratament medicamentos cu antidepresive", a subliniat medicul. Tratamentul este realizat ambulatoriu, nu este necesară internarea pacientului în spital, căci în unitățile sanitare nu i se pot asigura confortul și liniștea de care are nevoie - cel puțin, nu în unitățile din România. Dacă nu este tratată, depresia poate duce la izolare, agravarea stării de sănătate și chiar la tentative de suicid.
La nivel național, specialiștii spun că au constatat, în ultimele luni, o creștere a numărului persoanelor care suferă de depresie. De vină este contextul socio-economic și, consideră psihologii, fenomenul este normal. "Aceste cazuri sunt inevitabile, pentru că o situație de criză este, în primul rând, o problemă de natură existențială, ea aduce cu sine tulburări în întregul compor-tament al omului - în primul rând anxietate, neliniște, incapacitatea de a-și controla propria viață", a afirmat Camelia Izsak, psiholog.

Comentează știrea

Ionut
17 aprilie 2014
Depresia

Si eu ma confrunt cu stare de depresie de 5 luni de zile.nu stiu ce sa mai fac.am stari urate am inchipuiri ca fac un anume lucru imi e frica sa mai tin animale ca zic ca le injectez cu sange infectat.imi e frica sa nu patesc ceva din cauza la stresul care e pe mine

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 2.9541 secunde