Descifrează corect etichetele alimentelor

249
De multe ori, atunci când intrăm într-un magazin, privirile ne sunt atrase de produsele ambalate frumos și colorat. În acest sens, nu ambalajul ar trebui să fie pus pe primul plan, ci analiza atentă a etichetei, aflată de obicei pe spatele ambalajului.


Pe etichetă se vor urmări cu atenție următoarele elemente: termenul de valabilitate, ingredientele din compoziție, informațiile nutriționale, mențiuni referitoare la alergeni, indicații despre condițiile de păstrare și preparare a produsului, dar și coordonatele fabricantului sunt importante. În general, este specificat conținutul nutrițional pentru 100 de grame.
Atenție însă! Pentru a înțelege corect informațiile, trebuie să știi să descifrezi  etichetele. Doar pentru că un produs este catalogat drept "natural", nu înseamnă că este foarte bun pentru sănătate. Paradoxal, "natural" înseamnă pentru cei mai mulți dintre producători "fără coloranți". Cu toate acestea, alimentele încadrate astfel pot fi injectate cu sodiu. 
O altă confuzie poate avea loc în cazul termenului "organic". Etimologic, acest termen denumește produsele naturale, asupra cărora nu s-a intervenit cu nicio substanță chimică. În prezent, "organic" se referă la faptul că 95 de procente din compoziția respectivului produs nu conțin pesticide. 
Pe multe dintre produse întâlnim mențiunea "fără gluten". În condițiile în care există foarte multe persoane alergice la această substanță prezentă în cereale, menționarea este inerentă. 
Conform Mediafax, producătorii români și din celelalte state ale Uniunii Europene sunt obligați ca, din decembrie, să schimbe etichetele produselor alimentare, pentru inscripționare fiind acceptate numai mențiunile de sănătate aflate în lista permisă printr-un regulament adoptat la nivelul UE. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Miercuri, 03 Octombrie 2012
Stire din Sănătate : Cum ținem astmul sub control
Marţi, 02 Octombrie 2012
Stire din Sănătate : Raed Arafat preia sănătatea
Pagina a fost generata in 1.8645 secunde