"Diabetul nu doare, dar complicațiile acestuia ucid!"

202
Dacă în urmă cu 20 de ani, existau în urgență 3-4 come diabetice zilnic, ceea ce însemna costuri foarte ridicate, acum se înregistrează o comă la două săptămâni. Scăderea se datorează terapiei prost manageriate.

Persoanele cu diabet zaharat și familiile acestora trebuie să știe că echilibrul metabolic și managementul corect al factorilor de risc sunt premisele prevenirii sau încetinirii instalării neuropatiei diabetice, spun reprezentanții federației Asociațiilor diabeticilor din România. 

"Aici trebuie să acceptăm un lucru: neuropatia diabetică este o altă boală. Incidența acesteia crește cu creșterea vechimii diabetului zaharat, cu vârsta pacientului și cu dezechilibrul metabolic.

În ultimii ani s-a pus la punct o idee foarte valoroasă, o teorie a memoriei metabolice. S-a observat faptul că, din 2 grupuri de pacienți, unul tratat intensiv de la început, celălalt tratat convențional, primul nu a dezvoltat complicații severe. Așadar organismul își realizează un echilibru al activității funcționării la nivelul inițial de hemoglobină glicozilată și introducerea unui nou tratament nu ajută la revenirea echilibrului metabolic corect. Prin urmare, este important ca pacientul să fie tratat corect de la început. Chiar dacă diabetul nu doare, complicațiile acestuia ucid!

De asemenea, există la ora actuală mai multe medicamente care pot influența în mod eficient mecanismele de producere a neuropatiei. Produsele acestea trebuie să fie autorizate de Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale din România, altfel, utilizarea suplimentelor alimentare sau nutritive, cu indicații pentru foarte multe afecțiuni înșirate pe pagini întregi, tot mai numeroase în farmacii și în magazine, nu conferă nici o garanție în obținerea efectelor dorite și necesare, de multe ori având efecte secundare", explică dr. Amorin Popa, președintele Societății de Neuropatie Diabetică. 

Medicul susține că instituția Casei de Asigurări de Sănătate din România plătește foarte bine boli grave, boli cu resurse de revigorare foarte reduse și plătește foarte prost educația, profilaxia și terapia bolilor cu potențial de recuperare.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3152 secunde