Distocia de umăr este o afecțiune care pune în pericol viața bebelușilor

243
Distocia de umăr este o afecțiune care pune în pericol viața bebelușilor - distociadeumeri2-1636042770.jpg

Articole de la același autor

În caz că nu știați, distocia de umăr este o urgență obstetrică care necesită manevre speciale, dar care este o complicație rar întâlnită, imprevizibilă a travaliului. Din nefericire, prezintă o morbiditate ridicată atât pentru mamă, cât și pentru copil. Medicii afirmă că rezolvarea acesteia necesită manevre specifice de desprindere a umerilor copilului. Totuși, moartea bebelușului la naștere este foarte rară, dar morbiditatea asociată cu complicațiile este factorul îngrijorător. Complicațiile pot varia de la afectarea plexului nervului brahial și o fractură a humerusului sau a claviculei, până la leziuni neurologice din cauza unei deficiențe a circulației arteriale către creier.

Oricum, este, în mod evident, o urgență care necesită diagnostic și atenție promptă, întrucât timpul pentru efectuarea manevrelor și extragerea bebelușului fără daune colaterale este limitat. Mai mult decât atât, umerii bebelușului nu pot traversa spontan bazinul după ce s-a produs expulzarea capului. Prin definiție, adevărata distocie este cea care necesită manevre pentru a detașa umerii, pe lângă tracțiunea în jos și epiziotomie. Aceste manevre variază de la simple la complexe, în interiorul vaginului și în afara vaginului. Acestea trebuie efectuate secvențial și de către personal calificat.

Specialiștii susțin că există un semn clinic major numit semnul țestoasei, care indică distocia de umăr. Acest semn apare atunci când, după ce capul fetal a ieșit, se retrage în timpul împingerii și se suprapune pe perineu, de parcă ar încerca să reintre în canalul vaginal. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.5439 secunde