Durerile de sâni pot fi resimţite şi în timpul sindromului premenstrual

401
Durerile de sâni pot fi resimţite şi în timpul sindromului premenstrual - fonddureri22-1662055870.jpg

Articole de la același autor

De foarte multe ori, durerile de sâni reprezintă un simptom care nu implică și prezența unei boli. De exemplu, mastalgia este definită ca o durere de sâni pe care multe femei o experimentează, mai ales în timpul sindromului premenstrual. De fapt, există o relație strânsă între durerile de sâni și ciclul menstrual, iar această mastalgie este frecvent întâlnită la femeile tinere și dispare odată cu apariția menopauzei.

Majoritatea doamnelor și domnișoarelor au experimentat la un moment dat în viață această stare. Potrivit dr. Laura Neculăiță, ciclul menstrual nu este altceva decât un proces realizat de nenumărații hormoni care determină cum și când va avea loc menstruația. Mastalgia este unul dintre cele mai frecvente simptome ce apar în diferitele faze ale ciclului menstrual. De obicei, durerea la nivelul sânilor apare în a doua jumătate a ciclului menstrual (după ovulație, cunoscută sub numele de faza luteală) și dispare la începutul perioadei menstruale.
 

„În timpul ciclului menstrual, au loc o serie de modificări hormonale, cum ar fi următoarele: nivelurile de estrogen ajung la vârf la ovulație, acest lucru determinând o creștere a canalelor galactofore. Progesteronul atinge nivelul maxim câteva zile mai târziu (ziua 21), iar acest lucru determină mărirea lobilor sânilor, ajutând la formarea celulelor care sunt pregătite pentru producerea laptelui. În acelaşi timp, modificările hormonale care apar în această fază provoacă inflamații, umflături și sâni măriți, ceea ce este adesea dureros. De asemenea, dacă femeia rămâne gravidă (ceea ce menține ridicat nivelul de progesteron), sânii vor rămâne umflați. Din punct de vedere biologic, sânii au un număr mai mare de receptori pentru aceste substanțe, ceea ce îi transformă în glande hormonodependente. În general, ei reacționează mai mult la hormoni decât restul corpului. Totodată, durerea de sâni este legată, în principal, de sindromul premenstrual (săptămâna dinaintea menstruației) sau de modificările benigne ale sânilor (de exemplu, boala fibrochistică a sânului)”, a explicat medicul.
 

Deși acestea sunt cele mai frecvente cauze, există și alți factori de risc, cum ar fi: urmarea unei diete bogate în grăsimi, consumul prea mare de cofeină, ciocolată, anumite medicamente (hormoni, antidepresive etc.). De asemenea, greutatea mare a sânilor poate fi însoțită de dureri de spate sau gât. Atenţie, însă! Durerea de sâni nu trebuie să fie, neapărat, un semn al cancerului de sân. Doar 10% din cazurile de tumori mamare maligne provoacă dureri ușoare. Simptomele mamare influențate de ciclul menstrual sunt cea mai frecventă cauză a durerilor de sâni și fac parte din sindromul premenstrual. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 11 Februarie 2015
Stire din Sănătate : Soluții pentru durerile menstruale
Pagina a fost generata in 0.4884 secunde