Durerile la labele picioarelor pot duce la o limitare a mobilității

191
Durerile la labele picioarelor pot duce la o limitare a mobilității - fond-laba-piciorului-1708608769.jpg

Articole de la același autor

Durerea la nivelul labei piciorului reprezintă o problemă comună, inconfortabilă și potențial debilitantă, care poate avea numeroase cauze, de la leziuni minore până la afecțiuni specifice, precum artrita sau neuropatia diabetică. Aceasta poate varia în intensitate, de la o senzație ascuțită și acută, până la o durere surdă și persistentă, intensitatea fiind influențată de cauza specifică a durerii.

Tocmai de aceea, diagnosticarea corectă a cauzei este importantă pentru instituirea unui tratament eficient. Termenul de laba piciorului se referă la partea inferioară a piciorului, în special la suprafața sa plantară, ce include zona care vine în contact cu solul atunci când stăm în picioare. Anatomia labei piciorului include arcul longitudinal (arcadele) și arcul transversal, precum și diverse structuri osoase, musculare și ligamentare. Potrivit dr. Mihai Teodorescu, durerea în laba piciorului poate implica diferite regiuni ale părții inferioare a piciorului, cum ar fi partea din față (zonă metatarsiană), zona călcâiului sau chiar întreaga labă a piciorului. „Durerea în laba piciorului poate fi provocată de o gamă variată de afecțiuni, cât și de leziuni sau inflamații. Factorii care pot contribui la apariția disconfortului în regiunea labei piciorului includ, dar nu se limitează la: dezechilibre structurale, tulburări ale circulației sangvine, neuropatia diabetică, artrita sau leziuni ale tendonului.

Leziunile la nivelul tendonului, apărute fie din cauza suprautilizării sau a traumatismelor, pot provoca durere în laba piciorului. Tendonul care trece pe partea inferioară a piciorului poate fi vulnerabil la inflamații și leziuni, care pot duce la durere intensă și implicit la incapacitatea de a efectua activități normale, cum ar fi mersul sau alergarea. În plus, leziunile la nivelul tendonului pot afecta negativ structurile de susținere ale piciorului și pot compromite stabilitate sa, cu grave complicații potențiale pe termen lung”, a precizat medicul.

Pe de altă parte, neuropatia diabetică reprezintă o complicație a diabetului zaharat ce constă în deteriorarea nervilor periferici ca rezultat al nivelurilor ridicate de zahăr din sânge pe o perioadă extinsă. Această boală afectează frecvent picioarele și membrele inferioare, inclusiv laba piciorului. Principalele simptome ale neuropatiei diabetice includ senzații de arsură, furnicături, amorțeală sau durere în zona afectată. Complicațiile neuropatiei diabetice pot include probleme de echilibru, deformări ale piciorului, răni care se vindecă greu și, în cazuri avansate, pierderea senzației în picioarele afectate.

Totodată, diversele forme de artrită, cum ar fi artrita reumatoidă sau osteoartrita, pot afecta articulațiile piciorului și pot contribui la durere la nivelul labei piciorului. În acelaşi timp, inflamația și deteriorarea articulațiilor asociate cu artrita pot genera o gamă variată de simptome, de la durere la rigiditate și umflături. De asemenea, dezechilibrele structurale se referă la modificări sau devieri de la structura anatomică normală a piciorului sau a membrelor inferioare. Astfel de modificări pot afecta alinierea oaselor, mușchilor, ligamentelor și tendoanelor, conducând la presiuni neuniforme pe diferite zone ale piciorului, inclusiv în laba piciorului. Unele cauze ale durerii la nivelul labei piciorului pot fi asociate cu alte simptome, în special cu umflături și roșeață în zona afectată. Din păcate, pe termen lung, durerea în laba piciorului poate duce la o limitare a mobilității. Astfel, pacienții pot avea dificultăți în a-și distribui greutatea în mod egal între picioare sau în a-și îndeplini activitățile zilnice obișnuite.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5312 secunde