E fapt dovedit: exercițiile fizice mențin creierul sănătos

253
E fapt dovedit: exercițiile fizice mențin creierul sănătos - ddd-1578305702.jpg

Articole recomandate

Exercițiile fizice mențin în formă nu doar mușchii și articulațiile, ci și celulele creierului, conform unui studiu realizat recent în Germania și citat de Agerpres. Activitatea fizică ajută la menținerea materiei cenușii din creier, asociată cu diverse capacități și abilități de gândire. Prin menținerea materiei cenușii intacte se poate preveni declinul cognitiv, a explicat echipa de cercetători care a publicat cercetarea în Mayo Clinic Proceedings.

''Acest (studiu) oferă dovezi indirecte potrivit cărora exercițiile aerobice pot avea un impact pozitiv asupra funcției cognitive'', a declarat doctor Ronald Petersen, neurolog la Mayo Clinic din Statele Unite, citat sâmbătă de UPI. "O altă caracteristică importantă a studiului este aceea că aceste rezultate se pot aplica și în cazul adulților vârstnici. Există dovezi solide cu privire la importanța exercițiilor fizice în a doua parte a vieții, dar este totodată încurajator faptul că pot exista efecte pozitive asupra creierului și mai târziu în viață", a subliniat Petersen, coautor al unui articol ce însoțește studiul.

Cercetătorii germani, conduși de Katharina Wittfeld, au monitorizat peste 2.000 de persoane adulte din nord-estul Germaniei, începând din anul 1997 până în anul 2012. În această perioadă a fost evaluată activitatea fizică a participanților și au fost realizate teste de imagistică prin rezonanță magnetică. Deși studiul a identificat o asociere între exercițiile fizice și sănătatea creierului, nu a fost dovedită o relație cauză-efect, au notat cercetătorii.

Potrivit experților Mayo Clinic, sunt recomandate exerciții moderate, efectuate regulat - aproximativ 150 de minute pe săptămână. De asemenea, specialiștii recomandă evitarea fumatului, urmarea unor obiceiuri alimentare sănătoase, menținerea unei greutăți sănătoase, menținerea tensiunii arteriale în limite normale, controlul nivelului colesterolului și reducerea glicemiei.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.564 secunde