Energizantele, consumate în exces, pot duce la infarct

377
Energizantele, consumate în exces, pot duce la infarct - efectele-energizantelor-1682703862.jpg

Articole de la același autor

Specialiștii atenționează că stopul cardiorespirator poate fi provocat, fără a exista în prealabil niciun semn, de consumul excesiv de energizante.

Băuturile energizante sunt de obicei consumate pentru efectul lor revigorant imediat. Nu de puține ori, înlocuiesc cafeaua, ceaiul negru sau sucurile carbogazoase îndulcite. Energizantele conțin cantități mari de cafeină, guarana, taurină, ginseng sau alte arome care dau dependență, precum zahărul.

Cu cât bem mai des și mai mult băuturi energizante, cu atât corpul nostru se va obișnui cu doza de energie artificială. Iar sevrajul se va instala atunci când încercăm să renunțăm brusc la ele. Atunci, riscul unui infarct subit crește.

Conform studiilor, chiar și persoanele tinere, cu greutate normală și fără probleme de sănătate, pot dezvolta un risc major de a face stop cardiorespirator în urma consumului excesiv de energizante. Iar riscul crește și mai mult dacă energizantele sunt consumate cu alcool.

Nu sunt puține cazurile când tinerii consumă coktailuri alcoolice care combină energizante cu votcă, gin, whiskey, rom sau lichior.

„Consumul iresponsabil de energizante duce la aritmii fatale în scurt timp. Stopul cardiorespirator se instalează brusc, nu există niciun semnal de alarmă, persoana respectivă pur și simplu se prăbușește din senin, nu mai respiră, nu mai este conștientă. Asta se întâmplă deoarece inima nu mai pompează sânge, iar între plămâni și celelalte organe vitale nu mai are loc schimbul de gaze”, explică specialiștii.

Astfel de băuturi pot avea, însă, efecte negative și pe termen lung. Consumate în mod frecvent și în cantitate mare, anume 2-3 doze pe zi, acestea pot crește riscul de obezitate, diabet zaharat, ficat gras (steatoză hepatică nonalcoolică) și pietre la rinichi din cauza conținutului ridicat de zahăr pe care îl au. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.5722 secunde