Femeile de peste 40 de ani, predispuse la boli ale vezicii biliare

610
Femeile de peste 40 de ani, predispuse la boli ale vezicii biliare - c3e30ed7ac989117c7e1e719b4ac128f.jpg
Printre afecțiunile frecvent
întâlnite printre con-
stănțeni sunt cole-cistopatiile - bolile căilor biliare -, arată medicii Spitalului Clinic Județean de Urgență (SCJU) Constanța. Responsabilă pentru acest fapt este, în mare parte, alimentația constând în prăjeli, grăsimi, colesterol și dulciuri peste măsură. Dr. Cătălin Grasa, medic primar chirurg în cadrul SCJU Constanța, ne-a declarat că în topul intervențiilor chirurgicale efectuate în cadrul unității se află colecistopatiile litiazice, caracterizate prin formarea de nisip sau de calculi în căile biliare. "Colecistopatiile rămân pe primul loc, în special cele acute. În peste 85% din cazuri operăm colecistita litiazică. Asta în situația programărilor, căci în Urgențe intervenim, cel mai adesea, pentru apendicite acute", ne-a spus dr. Cătălin Grasa.

Simptome asemănătoare cu alte afecțiuni
Formele de colecistită liti-azică și nelitiazică au simptome precum durere acute în zona subcostală dreaptă, care poate fi însoțită de greață sau văr-sături. Colecistopatiile litiazice pot fi și asimptomatice, afec-țiunea fiind depistată întâm-plător, când investigațiile para-clinice evidențiază pietrele sau calculii. În schimb, afecțiunea nelitiazică ridică probleme, căci simptomele sunt asemănătoare altor boli, și poate evolua pe parcursul a până la 20 de ani, până să devină acută. Pre-dispuse la boala respectivă sunt în special femeile de 40 - 45 de ani.
Colecistita nelitiazică debu-tează, de cele mai multe ori, ca o simplă jenă în zona dreaptă a abdomenului, sub coaste, dar odată cu trecerea timpului, durerea se acutizează. Poate fi însoțită însă de grețuri, balonare, intoleranță la grăsimi, în aproximativ 50% dintre cazuri. Specialistul a mai arătat că pacientul resimte, în unele situații, un gust amar sau constipație. Totodată, bolnavul slăbește, întrucât ajunge să mănânce mai puțin de teama colicilor și vărsăturilor care se declanșează după o masă consistentă. Medicul a mai arătat că pot apărea și puseurile febrile, de scurtă durată.
Afecțiunea vezicii biliare poate fi cauzată de o malformație congenitală, de tulburări neuro-hormonale, de modificări ale echilibrului între diferitele componente ale bilei sau refluxul pancreatic sau duodenopan-creatic.
În punerea diagnosticului se impun investigații minuțioase pentru excluderea altor afec-țiuni, care au o simptomatologie ase-mănătoare, precum gas-tritele, ulcerul gastric sau duodenal, cancerul biliar, dar și apendicite sau afecțiuni ale organelor genitale feminine.
Abia după ce a fost stabilit în mod cert că este vorba de colecistită nelitiazică este efectuată intervenția chirur-gicală de extirpare a colecistului - vezica biliară, unde sunt colectate secrețiile bilei. Tot-odată, medicul constănțean a precizat că înainte de colecis-tomie se impune urmarea unui tratament medicamentos, iar intervenția chirurgicală va fi efectuată doar dacă simptomele persistă.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Vineri, 12 Iunie 2009
Stire din Sănătate : Flotările fac sânii frumoși
Pagina a fost generata in 2.934 secunde