Florile şi frunzele de toporaşi sunt recomandate în tratamentul afecţiunilor căilor respiratorii

95
Florile şi frunzele de toporaşi sunt recomandate în tratamentul afecţiunilor căilor respiratorii - toporasi-1724849885.jpg

Articole de la același autor

Toporaşii sunt apreciaţi încă de pe vremea Greciei Antice pentru frumuseţea, dar şi pentru efectele lor terapeutice. Încă din vechime, în tratamentele naturiste, toporaşul era considerat un leac magic. Se purtau coroniţe din micuțele plante pentru vindecarea durerilor de cap, calmarea stărilor de furie și inducerea somnului. În plus, era utilizat eficient și în tratarea bolilor de piele. Potrivit specialiştilor, florile şi frunzele au un gust dulceag, mucilaginos şi sunt recomandate în tratamentul afecţiunilor căilor respiratorii (bronşită, pneumonie, astm bronşic), datorită proprietăţilor emoliente, fluidificante şi expectorante, ajutând la vindecarea tusei şi eliminarea mucozităţilor vâscoase de la nivelul aparatului respirator.

Frunzele proaspete sunt eficiente pentru administrare internă, în special împotriva cancerului de colon, gât şi limbă. Datorită efectului lor uşor sedativ şi hipnotic, se dovedesc de folos în stări de agitaţie, migrene şi în caz de insomnie. Pentru aceasta se ingerează zilnic macerat preparat din frunze proaspete. Totodată, datorită conţinutului de acid salicilic, toporaşii au efect antiinflamator, antireumatic. Extern, medicina populară utilizează extractul din frunzele de toporaşi macerate în oţet sub formă de cataplasme ce se aplică pe zonele afectate, pentru atenuarea durerilor de gută. În acelaşi timp, frunzele de toporași pot fi folosite și la prepararea unguentelor și a cataplasmelor pentru răni.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.3799 secunde