Fumatul este o boală și nu un viciu

790
Fumatul este o boală și nu un viciu - smoking20photo1-1350936850.jpg
"Actualități și perspective în terapia farmacologică a sevrajului nicotinic" a fost tema discuțiilor asupra problematicii fumatului

în România și a repercursiunilor asupra sănătății, dezbătută de medici din toată țara la întâlnirea anuală. Medici și psihologi din toată țara au pus în discuție faptul că fumatul a devenit o boală și nu un viciu din cauza dependenței fizice și psihice pe care o creează.

Medicina modernă mizează pe comunicarea cu pacientul despre ris-curile fumatului, dar și despre îndrumările către centrele Stop Fumat din țară. "Medicii de toate specialitățile trebuie să întrebe orice pacient dacă fumează sau nu și în cazul în care pacientul este fumător, medicul trebuie să-l sfătuiască să abandoneze fumatul deoarece dăunează sănătății. Toate acestea durează 1-2 minute dar sunt foarte importante deoarece mulți dintre fumători afirmă că nimeni nu i-a sfătuit să se lase de fumat. Al doilea pas ar fi îndrumarea pacienților către cel mai apropiat centru antifumat. Fumătorii pot găsi numărul de telefon al Programului STOP FUMAT pe internet dar și pe unele pachete de țigări. Apelând la 0800878673 oricine poate afla amănunte despre program și care este cel mai apropiat centru în funcție de domiciliu", a declarat pentru Cuget Liber, dr. Vera Eniko Pall, medic pneumolog la Clinica Verasante din Constanța. Un alt aspect dezbătut la acest simpozion a fost vârsta la care se inițiază fu-matul : 12-14 ani în medie. E vârsta la care niciun adolescent nu poate fi responsabil de consecințe, vârsta la care boala e doar un cuvânt folosit de adulți. Sunt necesare intervenții din partea autorităților pentru educație, informare și prevenire a acestei boli începând din primii ani de școală, caz în care ar fi utilă aplicarea legislației privind fumatul.

Fumatul produce cea mai gravă boală de plămâni

Cea mai frecventă boală cauzată de fumat este BPOC adică Bronhopneumopatia cronică obstructivă. "Boala se instalează lent și primele simptome apar după vârsta de 40 ani. Pacientul sesizează că oboseș-te la eforturi din ce în ce mai mici și uneori acuză tuse, expectorație. În momentul în care aceste simptome se accentuează, boala este deja instalată. Este o boala cronică ce nu se mai vindecă, tratamentul reușind să reducă doar disconfortul respirator al pacientului. Tratamentul trebuie administrat zilnic, toată viața și, măcar în această fază, pacientul ar trebui să renunțe la fumat", a completat dr. Vera Eniko Pall.

Dar fumatul afectează întregul organism cauzând de la efecte ines-tetice până la deces. O mare parte din bolile cardiovasculare, digestive, cancerul cu orice localizare sunt declanșate sau agravate din cauza fumatului. Costurile tratării acestor boli nu sunt luate în seamă de pacienți decât după ce încep să se manifeste. Mulți pacienți au 2-3 sau mai multe boli și de multe ori tratamentele cumulate depășesc puterea lor de cumpărare, chiar dacă sunt compensate. Comparativ cu perioada în care programul a fost susținut integral din fondurile Ministerului Sănătății, în toate centrele s-a constatat o scădere a numărului de pacienți înscriși în program dar o creștere a procentului de renunțare la fumat. Deși costul consultațiilor nu depășește valoarea a opt - zece pachete de țigări, se pare că fumătorilor nu li se pare mult când își cumpără țigări din acești bani. Însă li se pare prea mult pentru a investi aceeași sumă pentru sănătate.

Bugetul pentru derularea progra-mului STOP FUMAT a scăzut și rămâne diminuat și pentru 2013, dar se pare că tratamentul va fi în continuare gratuit pentru toate tipurile de medicație.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 10 Octombrie 2012
Stire din Sănătate : "Împreună pentru sănătatea sânului"
Miercuri, 19 Septembrie 2012
Stire din Sănătate : Reîncepe programul Stop Fumat la Constanța
Pagina a fost generata in 0.4085 secunde