Fumatul vă îmbolnăvește de psoriazis și cataractă

593
Fumatul vă îmbolnăvește de psoriazis și cataractă - 429cc6f36bbc0a31c67e358375da003e.jpg
Fumătorii riscă să se îmbolnăvească mult mai repede decât restul populației.
Iar afecțiunile care le macină organismul sunt dintre cele mai grele: diverse forme de cancer, psoriazis, cataractă, boli cardiovasculare. De aceea, astăzi, de Ziua Mondială Fără Tutun, medicii vă invită să uitați, măcar pentru o zi, de țigări.

Efectele nocive ale fumatului sunt cunoscute de către fumători. Mulți aleg însă să le ignore, mizând că lor nu li se va întâmpla. Cadrele medicale îi contrazic: numai în acest an, vor muri peste cinci milioane de oameni din cauza unei afecțiuni provocate de consumul de infarct (datele sunt promovate de Organizația Mondială a Sănătății).
În fiecare an, încă din 1987, pe 31 mai se celebrează Ziua Mondială Fără Tutun. Este prilej pentru medici să atragă atenția asupra urmărilor nefaste pe care le are viciul asupra sănătății fumătorilor, dar și a apropiaților lor.
Dr. Loti Popescu, medic-șef Biroul de Promovare a Sănătății, din cadrul Direcției de Sănătate Publică (DSP) Constanța, a exemplificat câteva dintre afecțiunile care sunt predispuși fumătorii.
"Cataracta, o afecțiune în care cristalinul devine opac, este cu 40% mai frecventă la fumători. Fumatul se asociază și cu degenerescența maculată senilă, o boală oculară provocată de degradarea părții centrale a retinei. Fumatul provoacă, de asemenea, o îmbătrânire prematură a pielii, prin distrugerea proteinelor care conferă elasticitate pielii, micșorarea aportului de vitamina A și scăderea circulației sangvine. Totodată, fumătorii sunt predispuși să dezvolte psoriazis. La marii fumători, capacitatea de transport a oxigenului este redusă cu 15%. Oasele lor devin mai fragile și riscul de osteoporoză și fracturi este mai mare. Efectele pe termen lung, la fumători, mai ales la cei care fumează mult, înseamnă boli respiratorii, cardiovasculare, carii dentare, ulcere, avort spontan, afectarea calității spermei, gangrena și amputarea membrelor inferioare", a afirmat medicul.

Iată cum puteți renunța la viciu
A renunța la acest viciu este o provocare. De câte ori nu ați auzit un fumător spunând că vrea să renunțe la țigară, dar nu poate? Sau că s-a abținut între câteva săptămâni și luni, dar s-a reapucat? Totul depinde de voință, a arătat dr. Vera Eniko Pall, medic pneumolog.
"Cei care se apucă de fumat nu trebuie să trăiască cu iluzia că se pot lăsa oricând. Dacă nu cred, să-i întrebe pe veterani. Au sau nu bani de mâncare, fără țigări nu pot sta. Apoi, indiferent cât te speli și te parfumezi, tot miroși a fum. Iar când își dau seama că e o prostie sau mai rău, descoperă vreo boală, constată că nu se pot lăsa de țigări, sunt agitați, îi ia cu transpirații, nu se mai pot concentra, iar dacă își impun să nu mai fumeze, numai la țigări se gândesc", a continuat medicul.
Medicii vin însă în ajutor fumă-torilor. Pentru ei a fost realizat programul național "STOP FUMAT", prin care beneficiază de toate facilitățile, gratuit, pentru a renunța la viciu. Persoanele interesate să renunțe la fumat pot apela 0800878673 și vor fi îndrumați către cel mai apropiat centru unde pot fi ajutați.
"Țigările s-au scumpit, la fel și medicamentele, iar accesul la serviciile de sănătate costă din ce în ce mai mult. De aceea, este timpul ca fumătorii să înțeleagă că trebuie să trăiească sănătos. E păcat să dea banii acum pe țigări, iar peste câțiva ani să plătească mult mai mult pentru tratamentul bolilor cauzate de fumat", ne-a declarat dr. Pall.

Fumatul trebuie interzis la muncă
O soluție, pentru a "impulsiona" fumătorii este de a interzice fumatul în locurile publice.
"Excluderea totală a fumatului de la locurile de muncă reprezintă, încă, un deziderat. În spațiile publice pentru restaurante sau distracție, interzicerea fumatului se găsește doar la primii pași. Nu există deocamdată mijloace pentru aplicarea promptă și consecvență a legii", a afirmat dr. Loti Popescu.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 2.3122 secunde