Gigantismul, boală hormonală

2543

Articole recomandate

Omul cel mai înalt din lume, ucraineanul Leonid Stadnik, a ajuns la înălțimea impresionantă de 2,57 metri din cauza unei boli rare numite acromegalie sau gigantism. Și uriașul baschetbalist român Ghiță Mureșan suferă de aceeași boală.
Acromegalia este o boală hormonală rară cauzată de secreția excesivă a hormonului de creștere.
Hipersecreția hormonului de creștere duce la dezvoltarea disproporțională a extremităților și, mai grav, la mărirea unor organe interne precum inima sau rinichii, dar și la instalarea diabetului.
La copil, extremitățile se prelungesc după închiderea cartilajelor de creștere. La adult, boala apare la mult timp de la închiderea cartilajelor de creștere și se numește acromegalie.
Extremitățile adulților cresc mai mult în grosime. De exemplu, li se îngroașă degetele sau li se îngroașă laba piciorului și nu mai pot purta încălțămintea cumpărată cu ceva timp în urmă. Înfățișarea pacientului uimește prin creșterea nasului, buzelor, bărbiei, obrajilor, arcadelor. Dinții se distanțează, crește dimensiunea limbii, pot apărea transpirații abundente, oboseală permanentă, tulburări cardiace, creșterea tiroidei. Multor pacienți li se dezvoltă lipoame și alunițe.
Anual, se înregistrează trei cazuri de acromegalie la un milion de locuitori. Vârsta medie la care apare este de 40 de ani. Boala poate afecta în egală măsură atât femeile, cât și bărbații. De obicei, diagnosticul se stabilește cu întârziere pentru că procesul patologic evoluează lent, uneori constant, alteori intermitent.
Tratamentul acromegaliei se adresează direct cauzei, respectiv scăderea secreției hormonului de creștere.
Speranța de viață a pacientului depinde de vechimea bolii, vârsta și eficiența tratamentului.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 2.0069 secunde