Se întoarce pericolul

Concurs Gripa porcină revine în forță

554
Gripa porcină revine în forță - b30c63ad46e24f779ffd764e8c7e762d.jpg

Articole de la același autor

Gripa porcină revine agresiv. Virusul AH1N1 a reapărut și a început deja să facă victime. În numeroase state din Europa de vest s-au înregistrat mii de îmbolnăviri, iar zeci de spitale din Marea Britanie sunt deja în carantină din cauza infecției. Din păcate, au apărut și numeroase decese.

În țara noastră sunt, în prezent, înregistrate patru cazuri de îmbolnăvire de gripă porcină, iar un bărbat din Iași a decedat din cauza complicațiilor apărute. Probabil că este o chestiune de timp până când infecția va ajunge și la Constanța. "Noi facem recomandări în fiecare an, pentru toate tipurile de gripă și de infecții respiratorii. În primul rând, trebuie să se solicite părerea medicului încă de la apariția primelor simptome și în niciun caz să nu se facă tratament după ureche, cu antibiotice. Dacă sunt persoane cu boli cronice sau bătrâni, copii, trebuie imediat contactat medicul, pentru că pot apărea rapid complicații, iar în cazul în care este vorba despre copii, elevi sau preșcolari care merg în colectivitate, ei trebuie izolați la domiciliu, pentru a opri transmiterea infecției", a declarat, pentru "Cuget Liber", directorul adjunct al Direcției Județene de Sănătate Publică din Constanța, dr. Mihaela Dinisov.

Virusul se transmite pe cale aeriană sau de pe obiecte
Căile de transmitere sunt cele clasice, prin cale aeriană, vorbit, strănut sau tuse, ori prin contact direct cu bolnavul sau diferite obiecte personale ale bolnavului. Tocmai de aceea, reprezentanții Mi-nisterului Sănătății ne sfătuiesc să facem curățenie cât mai des și să aerisim încăperile. Virusurile gripale pot persista pe cărți, jucării, blaturile din bucătărie, telefoane, lenjerie sau alte obiecte. Neapărat trebuie să folosim un dezinfectat de uz casnic, pentru a curăța toată casa.

Febră, tuse, strănut și secreții nazale
Simptomele prin care se manifestă gripa porcină sunt asemănătoare oricărei gripe sau infecții respiratorii. Bolnavul poate să prezinte febră, peste 37 de grade Celsius, tuse, strănut, secreții nazale abundente, dureri în gât și stare generală proastă.

Un vaccin bun la toate
Principala măsură de prevenire este vaccinul antigripal. Institutul "Cantacuzino" a introdus, recent, în compoziția vaccinului pentru gripa sezonieră și tulpini ale gripei porcine, astfel încât este suficientă o singură înțepătură pentru a preveni îmbolnăvirea de mai multe tipuri de gripă.

Hidratare și suplimente de vitamine
De asemenea, ar trebui să ne acoperim nasul și gura cu o batistă sau cu un șervețel atunci când strănutăm sau tușim. Batistele personale nu se împrumută. Nu trebuie să ducem mâinile la ochi sau la gură decât după ce ne-am spălat cu apă caldă și săpun. Pe cât posibil, este bine să evităm aglomerațiile și contactul apropiat cu persoane care prezintă semne clinice evidente de afecțiuni acute respiratorii. Dacă avem astfel de simptome ar trebui să ne izolăm de restul familiei și de colectivități și să ne prezentăm la medicul de familie sau infecționist pentru diagnostic și tratament. Se recomandă hidratarea suficientă pentru umezirea mucoaselor, căci membranele din nas și gât înmagazinează virusurile pe care le elimină prin mucus și să suplimentăm aportul de vitamine.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4201 secunde