Hemodializa, procedura care ajută bolnavii să se bucure de viață

558
Hemodializa, procedura care ajută bolnavii să se bucure de viață - hemodializa-1626705998.jpg

Articole de la același autor

În multe cazuri, bolnavii au nevoie de hemodializă, o metodă de tratament care constă în schimbul de apă și solviți între sângele pacientului și o soluție cu o compoziție de electroliți analogă celei a plasmei normale, printr-o membrană semipermeabilă. Această procedură terapeutică este foarte populară și ajută sute de mii de oameni să își desfășoare activitățile curente, să se bucure de viață și să își exercite profesiile, în ciuda suferinței renale cronice.

Insuficiența renală acută și boala renală cronică sunt afecțiuni care reduc capacitatea rinichilor de a-și îndeplini în mod corespunzător funcțiile în organism, în principal cele de metabolizare și excreție a unor substanțe cu potențial toxic. Dacă aceste substanțe sau metaboliții lor nu sunt eliminați prin urină, se pot acumula în interiorul organismului și pot influența nefavorabil alte organe și sisteme.

În același timp, hemodializa reprezintă un proces care folosește o membrană artificială pentru a elimina din organism produși metabolici precum uree, pentru a restabili echilibrul electrolitic în sânge și pentru a elimina fluidele în exces din organism. Practic, în timpul dializei, aparatele preiau o parte din funcțiile rinichilor. Potrivit specialiștilor Spitalului Clinic Județean de Urgență Constanța, există două tipuri de dializă: hemodializa și dializa peritoneală. Ambele tipuri se desfășoară după un plan terapeutic foarte bine pus la punct, în care pacientul trebuie să respecte cu strictețe administrarea unor medicamente, și adesea, și modificări ale dietei.

Totodată, hemodializa implică o responsabilitate foarte mare din partea pacientului. În timpul procedurii, pacientul este conectat la un filtru (dializor) prin tuburi conectate la vasele sangvine periferice. Apoi, sângele este pompat prin aceste tuburi în dializor, unde are loc filtrarea metaboliților și substanțelor cu potențial periculos, dar și eliminarea lichidelor în exces. Sângele filtrat și curățat este ulterior reintrodus, prin alte tuburi conectate la vasele pacientului, în organism.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.2836 secunde