Iată afecțiunea hormonală care afectează fertilitatea femeilor

274
Iată afecțiunea hormonală  care afectează fertilitatea femeilor - sindromulovarelorpolichistice-1365945576.jpg
Sindromul ovarelor polichistice se traduce prin boala hormonală care afectează în primul rând fertilitatea femeilor afectate, dând

peste cap în același timp și frecvența ciclurilor menstruale. Ce este de făcut? Specialiștii susțin că soluția cea mai eficientă este tratamentul anticoncepțional care forțează ovarele să revină la normal.

Sindromul ovarului polichistic este considerat ca fiind cea mai frecventă boală responsabilă de disfuncții ovariene la femeile fertile. Această afecțiune joacă un rol foarte important în apariția infertilității.

Sindromul ovarului polichistic poate afecta mai multe sisteme și poate determina consecințele pe termen lung asupra sănătății. De cele mai multe ori, sindromul ovarelor polichistice este depistat în urma unui control de rutină, această afecțiune neavând o simptomatologie clară.

"Un ovar polichistic este depistat în cele mai multe dintre cazuri la controalele de rutină, când pacienta vine la medic pentru o dereglare menstruală sau chiar lipsa ciclului menstrual. Pe de altă parte, afecțiunea poate crea infertilitate datorită lipsei eliberării ovulului în timpul ovulației și formarea de chisturi. Problemele majore apar atunci când o femeie cu ovare polichistice rămâne însărcinată și nu știe că suferă de această afecțiune, și prezintă risc de avort", a explicat dr. Mihaela Dobre, medic specialist obstetrică-ginecologie în cadrul Spitalului Militar Constanța.

Diagnosticarea bolii

Un diagnostic precis se poate pune numai după un set complex de investigații, atât la sânge, cât și imagistic, printr-o ecografie transvaginală.

"Diagnosticul se pune după discuția medicului cu pacienta. Acesta trebuie să știe istoricul medical, problemele pe care femeia le-a întâmpinat de-a lungul timpului și, evident, să o trimită la analize de sânge. Următorul pas este o ecografie transvaginală, prin care se poate determina starea ovarelor", a completat dr. Mihaela Dobre.

Tratamentul este de lungă durată

Tratamentul sindromului de ovare polichistice este unul de lungă durată și care necesită mai multe controale medicale. În primul rând, trebuie reduse simptomele și reglat ciclul menstrual. Acest lucru se poate face prin anticoncepționale, iar cura de tratament se individualizează întotdeauna în funcție de cât de gravă este situația.

Pe lângă medicația folosită, sunt la fel de importante modificările aduse stilului de viață. De exemplu, scăderea în greutate a femeilor supraponderale sau obeze poate fi suficientă pentru reluarea ovulațiilor și ameliorarea dezechilibrului hormonal și metabolic. De altfel, dezechilibrele hormonale au efecte negative nu doar asupra fertilității, dar mai ales în cazul apariției unei sarcini, pentru că aceasta nu poate fi dusă la final fără probleme medicale. În plus, statisticile arată că femeile care suferă de sindromul ovarelor polichistice și care nu se tratează riscă instalarea unui cancer uterin. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3123 secunde