Îmbătrânirea sistemului imunitar crește riscul de îmbolnăvire. Cum ne putem apăra

336
Îmbătrânirea sistemului imunitar crește riscul de îmbolnăvire. Cum ne putem apăra - fondimbatranire12-1642100040.jpg

Articole de la același autor

Vrem, nu vrem, trecerea anilor își pune serios amprenta asupra organismului, iar îmbătrânirea sistemului imunitar crește riscul de a suferi de diferite boli. Cu toate acestea, obiceiurile și stilurile de viață sănătoase pot ajuta la menținerea în stare optimă a sistemului imunitar cât mai multă vreme.

Mai grav este că, pe măsură ce o persoană îmbătrânește, corpul pare să răspundă mai puțin eficient la bolile la care este expus. Prin urmare, îmbătrânirea sistemului imunitar crește riscurile de a suferi de diverse boli și sunt puține lucruri pe care le puteți face pentru a încetini ritmul acestui proces. Potrivit dr. Silvia Florescu, cu toate acestea, procesul nu este în totalitate ireversibil. De ce? „Pentru că obiceiurile corecte și stilurile de viață sănătoase îi ajută pe oameni să își mențină sistemul imunitar puternic până destul de târziu, la vârsta a treia. De fapt, sistemul imunitar ajută la protejarea organismului de factori străini care pot fi dăunători și pot provoca boli. În acest caz, ne referim la elemente precum germenii (bacterii, viruși, ciuperci, paraziți), celulele anormale ale organismului și alergenii. Toată lumea ştie că sistemul imunitar produce anticorpi, care, la rândul lor, sunt cei care distrug sau neutralizează substanțele nocive. Prin urmare, aceasta este apărarea noastră împotriva oricărei amenințări sau invazii. Cu toate acestea, sistemul imunitar nu rămâne întotdeauna același. Mai degrabă, acesta suferă modificări de-a lungul vieții. De exemplu, în cazul nou-născuților, aceștia nu au dobândit încă imunitate deplină. Copiii mici au doar câțiva anticorpi pe care i-au primit de la mame, pe care îi obțin în timpul gestației, prin placentă și, de asemenea, prin laptele matern, în timpul alăptării. Odată cu trecerea timpului și expunerea la elementele menționate mai sus, micuții își dezvoltă și își perfecționează mecanismele de apărare”, a explicat medicul.

Mai târziu, funcțiile imune ale corpului încep să se modifice după maturizarea sexuală. Cele mai importante schimbări în acest sens au legătură cu celulele stem. Totodată, îmbătrânirea sistemului imunitar afectează disponibilitatea așa-numitelor celule T. Atunci când organismul îmbătrâneşte are loc o transformare drastică (opusul a ceea ce se întâmplă în copilărie). În general, îmbătrânirea sistemului imunitar este definită ca efectul vârstei asupra celulelor sistemului imunitar, ale căror funcții degenerează. Urmarea este cât se poate de clară: sistemul imunitar devine mai puțin eficient, ceea ce duce la pierderea diferitelor funcții, cum ar fi abilitatea de a distinge între corpurile străine și celulele proprii ale corpului. Astfel, organismul nu reușește să detecteze corpuri străine sau își consideră propriile celule inamici. În acelaşi timp, se produce o scădere a leucocitelor. Dar aici nu ne referim la numărul lor, ci și la capacitatea lor de a răspunde la infecții. Altfel spus, modificările care apar odată cu vârsta afectează activitatea imună a organismului. Pe scurt, persoanele în vârstă sunt mai susceptibile de a suferi de infecții, de a dezvolta cancer și de a contracta diferite boli, cum ar fi gripa sau pneumonia. De fapt, multe boli autoimune apar mai des în a doua jumătate a vieții. Pentru ca acestea să se dezvolte, diferite mecanisme imune trebuie să cedeze. De asemenea, la bătrânețe, corpul tinde să se vindece mai lent, deoarece există mai puține celule care fac posibilă vindecarea. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2881 secunde