Implanturi care pot reporni inima după un stop cardiac, disponibile la Constanța

1352
2

Articole de la același autor

Constănțenii se pot mândri, de săptămâna trecută, cu cea mai modernă aparatură medicală în domeniul cardiologiei intervenționale. Odată cu achiziționarea unui angiograf ultraperformant, de acum încolo la Constanța se vor putea aplica proceduri de ultimă oră în tratamentul insuficienței cardiace.

Medicii timișoreni care lucrează în noua Clinică de Cardiologie Intervențională "Cardiolife" din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Constanța vor colabora cu unul dintre cei mai buni specialiști în insuficiența cardiacă din Europa, dr. Richard Stern, șeful Departa-mentului de insuficiență cardiacă din Berlin. Deși a locuit în Brașov în copilărie, de la vârsta de 18 ani medicul s-a stabilit la Berlin, unde a studiat medicina și a lucrat în domeniu până în prezent.

"Este o colaborare extrem de importantă care va contribui la dezvoltarea cardiologiei interven-ționale. Dr. Stern se ocupă predominant de dispozitive implantabile în insuficiența cardiacă, stimulatoare și defibrilatoare cardiace. Noi avem o colaborare mai veche cu el în Timișoara, dar aceasta se va ex-tinde și la Constanța, în condițiile în care avem un angiocoronarograf instalat, pe care se pot realiza procedurile", ne-a explicat, ieri, dr. Bogdan Mut, director medical Cardiolife, rețea de servicii cardiolo-gice private, și coordonatorul Cli- nicii de Cardiologie Intervențională a SCJU.

Bolnavii de insuficiență cardiacă au o șansă la viață

În primul rând, dr. Richard Stern spune că pacientul trebuie să pri-mească un diagnostic exact, prin analize de sânge care să confirmă sau să excludă insuficiența car-diacă. Apoi, dacă boala este confirmată, pacientul trebuie să facă și o ecocardiografie, după care urmează tratamentul medical. "În cazul pacienților cu in-suficiență cardiacă foarte avan-sată, sunt recomandate anumite proceduri, precum defibrilatorul implantabil și pace-maker-ul, care ameliorează simptomele și prelungesc viața pacientului", a declarat dr. Richard Stern, specialist în tratamentul terapiei insuficienței cardiace.

"Sunt anumite implanturi care nu se fac în sala de operații ci se fac în angiograf. Este o intervenție foarte sofisticată unde trebuie să ai un aparat foarte bun pentru a introduce trei sonde electrice în inimă la locul dorit", a spus dr. Stern.

Dispozitive care readuc la viață victimele atacurilor de cord

Medicul specialist care a venit tocmai din Germania la Constanța îi va ajuta pe pacienții bolnavi de inimă printr-o metodă de resincro-nizare cardiacă. "Se implantează un stimulator care să restabilească sincronismul contracției cardiace, atunci când inima este slăbită și mușchiul nu se mai poate contracta. Dispozitivul restabilește sincronis-mul contracției cardiace", am aflat de la dr. Mut. O altă procedură realizată de dr. Richard Stern este implantul de defibrilatoare cardiace. "Aparatele au rolul să detecteze moartea subită atunci când survine stopul cardiac, indiferent de locul în care se află pacientul, și să declanșeze șocuri electrice care să repornească inima, să restabilească ritmul cardiac normal și practic să învie pacientul", a precizat dr. Bogdan Mut. Medicul este de părere că prin utilizarea acestor tehnologii de ultimă oră, mortalitatea în cazul pacienților cu risc mare de moarte subită se poate înjumătăți.

Ce spun medicii constănțeni despre noile proceduri

Dr. Irinel Parepa, medic șef al Clinicii de Cardiologie din cadrul Spitalului Județean Constanța, a declarat, ieri, că dr. Stern este expert în tratamentul farmacologic, dar mai ales non-farmacologic al insuficienței cardiace. "Dr. Richard Stern are o abordare absolut modernă pentru pacienții cu acest diagnostic. Este vorba despre implantarea de device-uri de asistare ventriculară, de terapia de resincronizare ventriculară, de defibrilatoare interne. Dorim să colaborăm pe termen lung cu dr. Stern, mai ales acum când avem la dispoziție și Secția de Cardiologie Intervențională. Sperăm ca pacienții care au nevoie de asemenea tratamente să și le poată realiza aici, în Constanța", a spus dr. Parepa.

La rândul ei, dr. Elvira Craiu, medic primar cardiolog, a menționat că în județul Constanța numărul cazurilor de insuficiență cardiacă gravă s-a înmulțit, motiv pentru care aceste proceduri sunt binevenite. "Dr. Stern este cunoscut în Germania pentru posibilitatea de a ajuta pacienții cu insuficiență cardiacă gravă, iar acum a venit și în Constanța. Dispozitivele prezentate de el se pot folosi în cadrul noii clinici de Cardiologie Intervențio-nală", a afirmat dr. Craiu. Medicul cardiolog a făcut un apel către toți bolnavii din județul Constanța să se adreseze cardiologilor constănțeni care le pot oferi acum tratamente de ultimă oră. "Sunt foarte mulți bolnavi care ar putea beneficia cu adevărat de noile achiziții tehnice de la Constanța", a mai spus dr. Elvira Craiu.



Comentează știrea

alexa
29 mai 2012
cardiologie

daca in spital ar fii si medicamente pentru bolnavi ,(mai ales pentru cei ce lunar platesc contributia),progrese s-au facut.

alexa
29 mai 2012
cardiologie

daca in spital ar fii si medicamente pentru bolnavi ,(mai ales pentru cei ce lunar platesc contributia),progrese s-au facut.

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4236 secunde