Concurs Încălțămintea cu tocuri înalte poate produce deformări ale coloanei

1522

Articole recomandate

Coloana vertebrală se prezintă ca o tijă osoasă, formată din 33-34 vertebre. Coloana nu este dreaptă în plan anteroposterior, ci prezintă câteva curburi normale, fiziologice. Curburile normale dau coloanei o mare elasticitate, permițându-i să se comporte ca un resort. Tot curburile păstrează proiecția centrului de greutate în mijlocul poligonului de susținere format din vârfurile degetelor mari de la picioare și călcâie.

Chiar atunci când una din curburi este accentuată, coloana își recapătă echilibrul exagerând curbura din regiunea învecinată.
Exagerarea acestor cuburi, fie în plan anteroposterior (cifoze, hiperlordoze), fie în plan frontal (scolioze) intră în domeniul patologic și solicită întregul lanț biomecanic al coloanei vertebrale.

Scoliozele reprezintă deviații ale coloanei vertebrale în plan frontal, cu rotiri ale corpurilor vertebrale de partea convexă, rotiri care pot antrena și coastele, putând determina o "cocoașă" de partea convexă.

Cifozele reprezintă deviații ale coloanei vertebrale prin exagerarea curburilor normale ale coloanei vertebrale dorsale. Pozițiile greșite în bancă, la locul de muncă și miopia pot favoriza atitudini cifotice.
Cifozele adevărate au la bază un traumatism cu turtirea unei vertebre în unghi ascuțit. Cifoza poate apărea și când corpul este menținut mult timp aplecat înainte, producând o turtire a corpurilor vertebrale în partea anterioară, din cauza greutății corporale care afectează și acționează asupra acestei părți a vertebrei. Alte boli, ca TBC osos sau afecțiuni reumatice, pot produce o cifoză juvenilă care apare la vârsta pubertății, cu localizare mai mult la vertebrele dorsale. Cifoza senilă sau a bătrânilor are localizarea cervico-dorsală la bărbați și dorsală medie la femei.

Lordozele sunt deviații ale coloanei vertebrale cu convexitate anterioară, prin exagerarea curburilor normale ale coloanei vertebrale. Din cauza slăbirii tonusului musculaturii abdominale bazinul cade mai mult înainte decât normal, exagerând curbura lombară. De aceea, persoanele obeze prezintă de obicei o hiperlordoză lombară. O cauză favorizantă la femei este purtarea încălțămintei cu tocuri înalte, care duce la înclinarea bazinului înainte și a trunchiului înapoi. Lordoza poate apărea și funcțional, ca urmare a unei dureri lombare persistente, de diverse cauze.

Deformarea coloanei vertebrale poate afecta și inima
Din punct de vedere al stadiilor în care se găsește scolioza obișnuită a adolescenților, se descriu mai multe stadii, de la scolioza ușoară, reversibilă, și până la scolioze severe, ireversibile, cu modificări majore ale axului vertebral și devierea permanentă a centrului de greutate al corpului spre una din laturile poligonului de susținere. În acest ultim caz deviațiile coloanei și deformările toracice nu se mai pot îndrepta prin tratament recuperator conservator. Pe lângă neajunsurile estetice, dar mai ales funcționale, mișcările toracice și abdominale sunt afectate și pot să influențeze asupra bunei funcționări a unor organe, cum sunt inima sau plămânii.
În cadrul scoliozelor adevărate, cele mai grave sunt așa-zisele scolioze esențiale, cu o cauză necunoscută și apărute înainte de vârsta pubertății. O altă grupa a scoliozelor o formează cele statice prin deformări ale bazinului sau inegalități ale membrelor inferioare.
Scoliozele patologice sunt determinate de diverse afecțiuni precum rahitismul, traumatisme ale corpului vertebral, poliomielita și chiar unele forme de reumatism cronic. Examinarea cu firul cu plumb ne arată direcția în care s-a produs curbura. Radiografia completează rezultatul examinării.
Petre Georgescu, medic primar fizioterapie - recuperare medicală

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.7471 secunde