Concurs Înțelegerile dintre doctori și companiile farmaceutice, sub lupa Colegiului Medicilor

448
Înțelegerile dintre doctori și companiile farmaceutice, sub lupa Colegiului Medicilor - e7754899df9ffd588b84479d5c978e36.jpg

Articole de la același autor

Membrii Colegiului Medicilor din România s-au întâlnit, la începutul acestei săptămâni, cu reprezentanți ai Asociației Medicale Mondiale și ai companiilor farmaceutice, în cadrul conferinței internaționale "Transparență în medicină". Tema întrunirii a constituit-o relațiile dintre medici și companiile farmaceutice și modul cum trebuie să evolueze, astfel încât să nu fie supuse interpretărilor.
Dr. Otmar Kloiber, secretarul general al Asociației Medicale Mondiale, a subliniat că, în prezent, mai mult ca altădată, relația dintre industria farmaceutică și medici este sub lupă. Motive sunt destule: de la manipularea datelor științifice, până la falsificarea unor studii și promovarea anumitor medicamente în rândul pacienților. De aceea, a atras atenția reprezentantul organizației internaționale, trebuie luate măsuri. De exemplu, rezultatele cercetărilor trebuie să fie publice, inclusiv cele negative, pentru ca alte grupuri să învețe din eșecuri și să nu le repete; sponsorizările la conferințe trebuie limitate, astfel încât participanții la conferințe să nu fie influențați în activitatea lor. Potrivit lui Kloiber, nu interzicerea relației medic - industrie farmaceutică este soluția, ci stabilirea unor linii directoare pentru aceasta.
În țara noastră, potrivit Codului de Deontologie Medicală a CMR, doctorii nu pot face reclamă unor medicamente sau bunuri medicale de consum. "Este contrară eticii înțelegerea dintre doi medici, între medic și farmacist sau între medic și un cadru auxiliar, pentru obținerea unor avantaje materiale", se arată în Codul Deontologie. Este de notorietate însă că în sistemul sanitar, inclusiv la Constanța, există înțelegeri între medicii specialiști și laboratoare, iar pacienții sunt trimiși să-și facă analizele sau investigațiile la anumite centre, sau între medici și companiile farmaceutice, iar bolnavilor le sunt prescrise tratamente de la anumite firme.
Dr. Vasile Astărăstoae, președintele CMR, a afirmat că astfel de fenomene trebuie prevenite, pentru a se evita conflictele de interese. "Într-o epocă în care medicina este influențată de noi forțe, cum ar fi standardizarea, raționalizarea resurselor și influența marilor corporații, transparența se constituie ca un mijloc de a proteja relația autentică între medic și pacient, protejând medicul de acuzații nejustificate și pacientul de interese mercantile", a arătat medicul.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.5846 secunde